Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Supersmidiga Xperia Z5 Compact favoriten av Sonys senaste triss i telefonmodeller

Mats Rydström  |  Publicerad 2015-12-03 08:33  |  Lästid: 2 minuter

sony_xperia_z5_compact1
Sony fortsätter att göra bra telefoner som inte så värst många köper. I nya Xperia Z5-familjen finns dels standardmodellen utan tillägg i namnet, dels Z5 Premium med mobilvärldens första 4K-skärm samt kompaktmodellen Z5 Compact. Vi har alltid gillat de tidigare små Xperia-telefonerna som även i år platsar bland Digitalts julklappstips.

* * *

Sony Xperia Z5 Compact är på många sätt, men inte alla, en perfekt smartphone i det lilla formatet. Skärmen är bara på 4,6 tum jämfört med storasyskonens 5,2 tum, vilket gör den aningen mindre än en iPhone 6 och 6S och mycket lätt att hantera. Till skillnad från Apples rundade kanter, som kopieras av många tillverkare, så kör Sony med en fyrkantig design med skarpa kanter. Finishen är sidenmatt och riktigt fin, särskilt den svarta utstrålar dämpad, enkel anspråkslös elegans.

En redan bra kamera har blivit mycket bättre med blixtsnabbt fokus och ny 23 megapixel-sensor, fastän man oftast sparar bilderna med 8 megapixlar. Telefonen gör dock diverse hokus pokus med bilderna däremellan vilket ger bra resultat. Filmar också i 4K-upplösning, vilket de flesta inte har nytta av, men kan vara bra att ha för att skjuta ett förlopp på längre håll och ha mer att jobba med i redigeringen.

Det första negativa intrycket är faktiskt skärmen. Z5 Compact har en skärm med bara ”halv” HD (720 x 1 280 pixlar) på 4,6 tum – men en iPhone 6S har 750 x 1 334 pixlar på 4,7 tum så skillnaden borde inte vara så stor. Den upplevs dock lite oskarp, grynig, scrollar ibland trögt och har helt enkelt inte samma lyster som vi blivit bortskämda med av de dyraste mobilerna. Fördelen är att det hjälper med mycket god batteritid då mer upplösning drar mer ström, och här har vi en smartphone som bara behöver laddas varannan dag.

sony_xperia_z5_compact2

Fördelar:
• Bra kamera!
• Damm- och vattentät med klassningen IP68 – unikt bland lyxphones.
• Snabb fingeravtrycksläsare på sidan.
• Minnet på 32 gigabyte byggs lätt ut med SD-kort upp till minst 200 gigabyte.
• Mycket bra batteritid på två dagar och snabbladdning som ger över fem timmar på bara tio minuter.

Nackdelar:
• En del bloatware, onödiga eller rent dåliga, appar från Sony själva.
• Gammal version av Android (Lollipop 5.1.1 installerad) men nya Marshmallow är på gång.
• Lite lågupplöst, suddig skärm som känns förhållandevis omodern.

Betyg: Fiskegubbar-4

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-02-24 17:57