Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Xbox One ute i Sverige – varför tog det så lång tid?

xbox_one

I fredags släpptes till sist Microsofts ”nya” tv-spelsystem Xbox One i Sverige, knappt tio månader efter vad Digitalt och de flesta andra hoppats på. Vi kommer givetvis att testa konsolen under denna och nästa vecka och komma med ett fair ‘n balanced-utlåtande inom kort.

Annons

Men vi börjar med en kort sammanfattning av läget, för dem som inte hängt med i dagspressen/brytt sig alls/glömt att Xbox One finns, eller är råpeppade.

Det nya stora konsolkriget skulle sätta igång i november i fjol då både Sony Playstation 4 och Microsoft Xbox One skulle släppas, med en veckas mellanrum. Vi fick branschfloskeln ”next-gen”, som inte betyder någonting mer än ”nyhet” och Sony- och Microsoft-fans skulle ställas mot varandra.

Digitalt får en lovande demo av Xbox One på Gamescom-mässan i slutet av augusti 2013, men strax därefter tillkännages att konsolen inte kommer att släppas i Sverige (bland andra mindre länder) förrän senare – åtminstone delvis på grund av att röst- och rörelsestyrningsapparaten Kinect behöver översättas och anpassas.

Släppveckan i november 2013 skrev vi följande:
Argument för att köpa PS4 nu
Argument för att vänta med att köpa next-gen-konsol
Bakgrund, historia och analys
Det vore bra med betygsdevalvering

I stället för att släppas under våren skjuts lanseringen sedan upp till september och  Kinect – som setts som ett onödigt tillbehör av många spelare – skulle skiljas från själva tv-spelet. Xbox One skulle säljas dels i paket med och utan Kinect, med 600 kronors skillnad. Därför blev uppskjutningen i Sverige allt mer oförklarlig, än mer så nu när den inte heller är helt översatt.

Där är vi nu.

Det finns givetvis mängder av fler spel nu än vad det hade funnits i november förra året, vilket kan vara ett plus. Xbox-exklusiva storspel som Halo 5: Guardians finns på en avlägsen horisont, och ett öppen test av detta påbörjas i december, som man får tillgång till om om man köper de gamla Halo-spelen i remastrade versioner, Master Chief Collection. Dessa släpps dock inte förrän den 11:e november.

Några har mailat och frågat varför vi inte hajpat i förväg. Det är en ganska komplicerad situation, och jag har medvetet valt att inte skriva särskilt mycket om Xbox One tidigare, eftersom den officiellt sett inte finns här. Somliga har privatimporterat Xboxar från utlandet, andra har redan köpt Playstation, och några väntar fortfarande på att ta ett beslut.

För de sistnämnda ska Digitalt härnäst försöka ta reda på huruvida Xbox One var värd all väntan.

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar