Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Xbox One – mer tv än tv-spel? 2/2

För er som vettigt nog inte följt senaste tidens skyttegravskrig i kommentatorsfälten mellan PlayStation- och Xbox-fanbois kan jag meddela: 1) Krigets första offer är sanningen. 2) Hittills oavgjort. 3) Ja, det var tunt med konkret om nya spel på Microsofts visning av Xbox One i förra veckan och så lär det förbli fram till E3-mässan i Los Angeles i mitten av juni.

Annons

Microsoft brukar vara starkare eller mer konkreta än Sony – som traditionellt på sina jippon har en fäbless för mestadels för-renderade sekvenser som inte säger ett smack om spelen – men som jag skrev i första delen handlade presentationen mest om tv och annan hemunderhållning.

En bra start är att kolla in IGN:s diskussionsfilm från igår på drygt 15 minuter med diverse sköna klipp:

Enligt betydligt nördigare tekniknördar än jag själv har Sony det tekniska övertaget. Det hade de även på pappret med PlayStation 3 för sisådär sex år sedan, men den maskinen var så krånglig att programmera att det tog ett par år för spelmakarna att klämma ur all juice. Så stirra er inte blinda på Xbox Ones tekniska specifikationer – här i kortform – som x86-processor med åtta kärnor, 8 gigabyte RAM, 500 gigabyte hårddisk, HDMI in och ut, USB 3, wifi, Blu-ray, 1080p-kamera. Men kolla för all del in Gizmodos artikel från förra veckan med lite mer av en djupdykning ner i tekniken (med hyfsat balanserad diskussion).

Enligt en intervju med svenska utvecklarna Avalanche (mest kända för Just Cause-spelen) ligger Sony steget före just nu från ett utvecklingsperspektiv, men drivrutiner förfinas och ramverken uppdateras hela tiden så det är för tidigt att döma, men ”specifikationerna på pappret är till fördel för PlayStation 4 i ren kraft” enligt företagets teknikchef Linus Blomberg.

Under året ska 15 Xbox-exklusiva spel presenteras, vilket väl är mer än godkänt (hur mycket fritid har du egentligen?) så detta blir också bara en teaser om tre av dragplåstren:

Quantum Break – nytt flummigt och lite mystiskt spel från finska Remedy (som gjort Max Payne och Alan Wake).

Call of Duty: Ghosts – en ny underserie, till skillnad från WWII-spelen eller Modern Warfare, med en välbehövlig teknisk uppdatering.

Uppdatering! Ny trailer!

Forza Motorsport 5 – vilket bland annat innehåller exempel på tekniken för att spela in filmer till molnet och dela dem med kompisar.

Battlefield 4 kommer ju också (men först till pc och de gamla konsolerna den 29 oktober), och ska visas upp i samband med E3, den 10 juni, med multiplayermatcher direkt från mässgolvet dagarna som följer. Electronic Arts använder också den nya Frostbite 3-spelmotorn i sitt Need For Speed Rivals (med Ferrari F12 Berlinetta). Kanske också äntligen ett Mirror’s Edge 2, som det rapporterades om igår? Här finns för övrigt recensionen från Café, av originalet från 2008.

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar