Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Xbox One har blivit bakåtkompatibel men ännu är relativt få gamla spel värda att lägga tid på

xbox_one_360

Förra veckan blev äntligen Xbox One bakåtkompatibel med gamla Xbox 360-spel – visserligen långt ifrån alla spel, men det är en bra början. Samtidigt har det börjat snackas om att Sony jobbar på bakåtkompatibilitet för Playstation 4. Digitalt reder ut begreppen för dig som eventuellt inte hängt med.

Varför sker det först nu?

Anledningen är att i sprången mellan olika konsolgenerationer byter tillverkarna processorer och annan teknik. Gång på gång kräver dock spelarna bakåtkompatibilitet, för att kunna fortsätta plocka fram och lira gamla favoriter utan att ha ett helt museum av gamla spelkonsoler kring tv:n.

Annons

Xbox 360 (2006-2013) var från början inte heller bakåtkompatibel med gamla Xbox (2002-2005) men det löstes efter hand så att drygt hälften av gamla Xbox-spel var spelbara även på Xbox 360.

Det måste lösas via en s.k. emulator: ett program i maskinen som låtsas vara en gammal Xbox, Playstation eller något annat. Det är det som Microsoft nu gjort, efter att ha testat tekniken under hösten. Det krävs en hel del kraft men det är tekniskt sett inget större problem, eftersom Xbox One är mångdubbelt så kraftfull som sin tio år gamla föregångare. Inte heller handlade det så mycket om att anpassa individuella spel, sa Microsoft till Café på E3-mässan i somras när funktionen presenterades, utan det handlade mer om affärsmässiga problem.

Xbox-One-Games-Collection

Vilka gamla spel kan man spela?

Ett kort svar är: inte speciellt många som det just nu är värt att lägga tid på. Just nu ska cirka 100 spel fungera men fler kommer att göras kompatibla med tiden, och Microsoft tar även hänsyn till spelarnas önskningar i viss mån.

Se hela listan här!

Där hittar vi bara ett tiotal spel som vi inte bara kan utan också vill spela igen, till exempel Mass Effect, Borderlands, Mirror’s Edge, Fallout 3 och Just Cause 2. Men det får vänta tills vi väl klarat Halo 5 Guardians, Rise of the Tomb Raider, Fallout 4, Star Wars: Battlefront, Just Cause 3 och alla de andra nya spelen som släpps denna fina spelhöst.

Spel som levererades på flera skivor, som Star Ocean och Lost Odyssey, saknas men problematiken med detta kan komma att lösas med tiden. Microsoft har heller inte uteslutit att original-Xbox-spel kan komma att funka i framtiden (vilket Digitalt rapporterade redan i somras).

Hur fungerar det?

Det fungerar utmärkt, hittills utan tekniska problem. Digitalt testade Gears of War 2 i morse som både såg ut och kändes bekant. Har du gamla achievments och sparade spel på ditt konto ska de flyttas över, det ska också gå att spela vissa spel online mot andra som sitter med en vanlig Xbox 360.

Har du ett stort bibliotek av gamla Xbox 360-spel så är det bara att stämma av mot listan, plocka fram skivorna och börja installera. Du måste givetvis antingen ha kvar spelskivan sedan tidigare, eller ha köpt spelet via  nedladdning. I vilket fall behövs en ny anpassad version tankas ned till konsolen innan det kan spelas.

Vad kostar det?

Det är gratis, och kräver bara att du har kvar de gamla spelen. Vissa nya Xbox One-spel medföljer det också bonusspel till, till exempel det remastrade Gears of War Ultimate Edition, som kom tidigare i höstas. Har du köpt det bjuds du nu på Gears of War 2 och 3 som nedladdningskoder. Detsamma ska gälla för nya Tom Clancy’s Rainbow Six: Siege (släpps 1 december) där man får med båda föregångarna i serien: Vegas 1 och 2. Ett fint sätt att ge nya spelare chansen att förkovra sig i gamla spelserier från grunden.

Xbox-360-Guide-full

gearsofwar2
Gears Of War 2

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar