Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Volvo och Apple revolutionerar din bil

volvo_ios_1

Volvo och Apple samarbetar och gör så att du kan koppla ihop din iPhone- eller iPad med den kommande modellen av XC90. Det är den nya CarPlay-tekniken som gör att det viktigaste från din iPhone integreras med bilens övriga funktioner på en stor skärm i mittkonsolen, i samma gränssnitt. Allt från navigering och klimatanläggning till musikspelare och andra iOS-funktioner, och även stöd för Spotify och andra tredjeparts-appar.

Annons

Detta görs i en skärm i stående format, som såvitt jag kan bedöma lär mäta runt 10 x 20 centimeter. Man kommer också att kunna använda både röststyrning och knappar i ratten för att starta och styra olika appar, allt för att minimera fipplet och kunna fokusera på vägen.

CarPlay presenterades igår på Geneves bilsalong och kommer i Volvos nya version av XC90 senare i år. Volvo är en av endast tre bilfabrikanter som kommer att leverera bilar med CarPlay, de andra är Mercedes och Ferrari.

Det krävs att du har en iOS-enhet med en s.k. ”lightning”-kabel, en sådan där smal kontakt som alltså finns på iPhone 5, samt iPads och iPods från senhösten 2012 eller senare. Wifi-koppling kommer i en ospecificerad framtid.

Vi får anledning att återkomma till vad som händer bilteknikfronten (ett annat exempel är ju BMW i3 som kan prata med Samsungs smarta klocka Galaxy Gear). Att Apple skulle ta steget in i car entertainment känns inte alls orimligt – att det däremot skulle ta så lång tid, och till sist ske tillsammans med Volvo, det var däremot en glad överraskning.

volvo_ios_3

volvo_ios_2

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar