Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Vitvaror: Fjärrstyrd luftrenare med wifi

Mats Rydström  |  Publicerad 2013-10-28 10:20  |  Lästid: 2 minuter
philips_luftrenare_ifa

Vitvaror är också teknik och på IFA-mässan härförleden visade Philips upp flera konceptprodukter som i vissa fall kanske inte kommer att produceras för masskonsumtion, i andra fall är på gång ut i andra delar av världen än just vår. Det handlar om olika sätt att knöla in modern teknik i köket eller hemmet i stort – somliga smarta, andra krystade.

Först ut i vår artikelserie: luftrenaren Philips Smart Air Purifier WiFi, som kommer att släppas i Kina i början av nästa år. Där har deras tidigare luftrenare varit populära och behovet är stort. Den rätt voluminösa pjäsen kan styras från din smartphone såväl i hemmet som över internet. Är du till exempel på jobbet kan du få ett alarm om luften där hemma skulle ha blivit riktigt osund och då aktivera en turbo-boost av renandet för barns/djurs/gets välbefinnande.

philips_connected_air_purifier

Inomhus har man ofta 10-20 gånger sämre luft än ute säger Philips produktdemo-snubbe (vilket jag inte orkat verifiera sanningshalten i) – det lär kanske inte gälla sönderindustrialiserade kinesiska städer, men enligt europeiska rapporter lider också så många som 30 procent av EU-medborgarna av olika allergier. Trenden är ökande, behovet av bättre luftteknik är påtagligt.

Med appen får du koll både på luftkvaliteten där enheten finns, men även aktuellt utomhusläge via ett kinesiskt och amerikanskt system för luftkvalitetsindex. Som exempel ligger luften i Peking normalt runt 130. Vid 300 visar appen och hålet i luftrenaren med rött ljus att läget är riktigt illa, och en insats behövs. Man kan se statistik för att hitta mönster i hur luftkvaliteten ändras över tid och programmera luftrenaren därefter.

Prylen kommer att kosta motsvarande 600 euro men om/när den kommer till Europa finns det inga uppgifter om.

philips_luftrenare_app
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-23 01:48