Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Vita huset, Twitter och de risiga lösenorden

 |  Publicerad 2013-04-24 10:05  |  Lästid: 2 minuter

Du vet de felstavade mejlen från din bank? Som inte kommer från din bank? Som används för att samla kontokortsnummer och lösenord?

Sannolikt var det ett sådant som användes för att komma över lösenordet till Twitterkontot tillhörande Associated Press, en av världens största nyhetsbyråer. Igår kväll svensk tid dök det här meddelandet upp:

Det dröjde bara minuter innan vita huset, AP och andra nyhetsbyråer meddelade att det var fejk. En grupp som kallar sig ”Syrian Electronic Army” sade sig ligga bakom intrånget. Tweeten raderades kvickt, men innan dess han följande hända på Nasdaq-börsen:

Ser du dippen? Det är marknaden som får panik över en terrorattack som aldrig hände. För att ett lösenord till Twitter blev snott. Man kan med rätta tolka det som att det är något knäppt med aktiemarknaden, men det finns en annan lärdom: När Twitter får sådan tyngd så håller det inte att skydda konton med bara lösenord. Sådana läcker, överlistas eller knäcks. Om och om igen. En annan lärdom är att man inte orkar bry sig om sånt här förrän en mindre katastrof har inträffat. Räkna med att både AP och Twitter sätter rejäl fart nu.

Redan i februari framkom att Twitter jobbar på en funktion för krångligare men säkrare inloggning. Det kallas tvåfaktorsautentisering och bygger på att man förutom lösenordet behöver till exempel en extra kod som skickas till ens mobil. Inga system är vattentäta, men det skulle åtminstone kräva att någon snor både lösenord och mobilen i fråga för att få kontroll över kontot.

Att Twitter inte har fått det på plats än är anmärkningsvärt. Google har det. Facebook har det. Apple håller på att införa det. Din bank har det garanterat och bryr du dig om vem som läser din e-post borde du slå på det illa kvickt.

/Linus Larsson (@LinusLarsson)

Uppdatering: Apple har hittills gjort tvåfaktorsinloggning tillgängligt i vissa länder, men ännu inte i Sverige.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2013-04-24 12:32