Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Virtual reality-hjälmen Oculus Rift kan nu förbeställas – ett dyrt nöje för spelfantasterna

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-01-07 14:01  |  Lästid: 3 minuter

Oculus_Rift_900px

Oculus Rift är de senaste årens mest hajpade virtual reality-hjälm och kan nu äntligen förbeställas, tyvärr till ett betydligt högre pris än förväntat, över 6 500 kronor, och då räknar vi inte ens med en kostnad för att köpa en ny speldator för att driva hjälmen.

* * *

I 20 års tid har Virtual Reality stått precis för dörren och vi har till leda fått höra att snart kommer vi kunna uppleva nya världar på ett helt otroligt vis i våra VR-hjälmar. Problemet är att tekniken ständigt är på efterkälken. Våra förväntningar på grafikupplevelser baseras på vad vi ser på våra vanliga skärmar, och alla nya hjälmar har alltid kompromissat och halkat ett par år efter. VR-pionjärerna får hela tiden kämpa med att komma ikapp våra förväntningar.

Oculus Rift har varit det största löftet om VR-hjälmen som äntligen ska sparka igång trenden på riktigt. Nu kan den förbeställas, och kommer att levereras i juni tillsammans med spelen EVE: Valkyrie och Lucky's Tale, samt en Xbox-handkontroll.

Oculus-Rift-1

Det europeiska priset blir 699 euro, motsvarande ungefär 6 450 kronor, exklusive frakt – medan amerikanska priset är 20 procent lägre och 599 dollar (visserligen före deras moms, som kan variera). Det kan först tyckas inte vara så fasligt för verklig spjutspetsteknologi, men då ska man ha i bakhuvudet att Oculus VD Palmer Luckey sagt att de tänkt sig hamna på ett pris mellan 200-400 dollar (enligt Forbes).

Det sägs till exempel att Playstation 3 var så dyr att tillverka att Sony faktiskt förlorade pengar på varje konsol, för att det var viktigt att vinna kampen mot uppstickaren Xbox. På samma sätt skulle man lätt kunna argumentera för att Oculus – med två miljarder dollar av Facebook-pengar i ryggen efter försäljningen våren 2014 – skulle sätta ett lågt pris, med eventuell förlust, för att etablera plattformen och på allvar ta täten.

Oculus-Rift-4

Första halvåret i år kommer också Sonys PlayStation VR (tidigare Project Morpheus) till Playstation 4, priset är oklart men har tippats bli betydligt billigare. Playstation 4 finns redan i 36 miljoner hem världen över, och till Oculus Rift behövs en hyfsat bestyckad dator.

Via länken för att förbeställa på oculus.com kan du ladda ned ett program för att testa om din dator (Windows-PC) håller måttet. Annars får du nog räkna med uppåt 10 000 kronor till, beroende på vad du eventuellt redan har. Därmed blir det väldigt tydligt att Oculus Rift är för de riktigt hängivna spelnördarna som redan har en bra dator, och inte VR-hjälmen för alla.

Oculus-Rift-2
Oculus-Rift-3
Oculus-Rift-5
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:57