Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Vine – skandal direkt

Skärmdump Vine
 |  Publicerad 2013-01-29 10:11  |  Lästid: 2 minuter

Skärmdump VineI dagarna släppte Twitter appen Vine, ett slags Instagram för korta videoklipp. Principen är enkel: Håll fingret på skärmen, spela in upp till sex sekunder och publicera i ditt flöde. Att filmerna hålls korta rimmar väl med Twitters gräns på 140 tecken per inlägg. Allt från små tramsfilmer till mer ambitiösa stop motion-animationer finns att skåda.

Frid och fröjd? Inte alls. Dels började porrklipp dyka upp illa kvickt, dels råkade någon i personalen på Twitter ge särskild exponering åt en sådan video. Filmen dök upp på användarnas startsidor med etiketten “redaktionens val”.

Sedan gick det snabbt. Twitter tog bort filmen. Företaget skickade ut en ursäkt och hänvisade till den mänskliga faktorn. Apple, som hade pushat för Vine på App Store, gömde undan appen och låtsades som att det regnade. Det var inte första gången Apple reagerade mot liknande problem. Nyligen raderades en bildtjänst med namnet 500px eftersom den hade en kategori för nakenbilder.

En ganska lång händelsekedja på grund av ett felklick hos Twitter.

Mest intressant är Apples reaktion. Företaget är känt för sin stenhårda policy för vilka appar som får säljas via App Store. Till och med satiriska serier har stängts av. Krångligare blir det med appar som Vine, där Apple inte kan veta vilket material användaren kommer stöta på. Jämför med Internet Explorer eller Chrome – förväntar man sig att Microsoft eller Google ska hålla koll på vad man hittar på webben?

Problemet är att Apple har målat in sig i ett hörn. Börjar man granska och ta ansvar för att en app inte ska visa till porr eller våld  så går det inte att sluta halvvägs. Det blir omöjligt att slå ut med händerna och säga att det ligger utanför ens kontroll. I konsekvensens namn borde Iphonens egen webbläsare  Safari vara försedd med en stor varningstriangel.

Testa gärna Vine förresten. De flesta klipp är städade, och några är riktigt fina.

/Linus

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-03-02 15:42