Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Vilken är bästa streamingtjänsten för musik? Café rankar de tre främsta under 2015

iphone_music_streaming

Digitalt blickar tillbaka på 2015 och tipsar om några av årets bästa prylar, appar, spel och tjänster. Några har vi hyllat tidigare, andra hann vi inte med när de var pinfärska, och några har växt med tiden. Först ut streamingtjänster för musik. Är Spotify ett så självklart val?

Annons

2015 utmanades till sist Spotify men när vi summerar året ser vi att Tidal och Apple Music haft ett minst sagt måttligt genomslag – åtminstone i Sverige. Alla tjänsterna har sina egenheter men rekommenderas över att inte ha någon tjänst alls, även med kostnaden på 100 kronor i månaden. En del artister kan saknas i en del tjänster, det är inte väsentligt. Köp skivor eller filer i så fall – musik är inte public service.

Vinnare: Spotify, men med allt mindre marginal.
Bubblare: Vinyl, Soundcloud, rippa igen från CD.
Undvik: Kassetthajpen, gamla mp3:or.

* * *

Herren på täppan alltmer splittrad

spotify
Spotify
Spotify drar åt olika håll för att bredda sig, men medan vissa bra funktioner tillkommit i år (som till exempel en Playstation-app, om än begränsad) så riskerar de att tappa de värsta musikälskarna. De har ständigt försämrat gränssnittet i mobilappen och försöker flytta fokus från dina till deras spellistor – som extremt trubbigt approximerar din livsstil och intressen. Mörkret i att tillhöra ekorrhjulsgemenskapen som tar sig igenom dagen med ”Svenska klassiker på jobbet”…

Spotifys största styrka är det individuella lyssnandet, som nu kräver fler klick för alla enkla göromål, och dina och vännernas spellistor och rekommendationer. Men framför allt gör själva effekten av att alla använder Spotify att tjänsten fortfarande är lättast att rekommendera.

När det gäller att analysera din smak har de trots allt årets bästa nyhet i spellistan ”Veckans tips”.
Den är ofta kusligt bra och pricksäker, känns personligt ihopsatt med artister du gillar eller håller på att upptäcka, och innehåller en bra mix av okända och välbekanta låtar.

Betyg: Fiskegubbar-4

Läs mer om Spotifys nya funktioner (maj)
Maxa din Spotify-upplevelse på 15 sätt (februari)

* * *

Hajpad utmanare har fortfarande bäst ljud

tidal

Tidal HiFi
Gå inte på Jay Z:s snack om att han skulle vara sjysstare mot artisterna. Vi har ännu inte kunnat jämföra hur ersättningsnivåerna ser ut jämfört med snåla Spotify. Ska du ge bort en prenumeration i julklapp till en musiker uppskattar hen nog helst slantar i ett kuvert.

Välj i stället Tidal för att det är den streamingtjänst som erbjuder full cd-kvalitet, tillsammans med Spotify-liknande funktioner. Här finns offlineläge, redaktionellt urval, en Shazam-tjänst och tips men använder du redan Tidal är det främst för att du vet vad du gillar och hur det ska låta.

Tidal HiFi kostar dubbelt upp mot de andra, 199 kronor per månad, men kan vara värt pengarna för storlyssnaren som också har:
1) bra högtalare, hörlurar och andra ljudkomponenter
2) bra öron

Jag är dock mycket kritisk till priset, 149 kr/mån hade varit mer rimligt. Det kan vara mycket svårt att höra skillnad mellan Tidal HiFi och de andra tjänsternas bästa kvalitetsinställning. Hör du skillnad på deras testsajt?

Betyg: Fiskegubbar-3

* * *

Kolossens första skakiga försök

applemusic

Apple Music
Årets stora utmanare är ganska annorlunda mot Spotify och Tidal, spellistor och det sociala musiklyssnandet är inte lika bra, medan Apples tips på musik ofta är träffsäkra och högkvalitativa. Tekniskt sett är problemen få och jag tappar inte signal lika ofta som med Tidal HiFi. Men hittills känns Apples strategi oklar…

Deras radiokanaler är meningslösa, de tävlar inte med Tidal i ljudkvalitet eller med något fullständigt unikt som också väcker habegär. Vänta och se hur tjänsten utvecklas om du inte är fullständigt Apple-hjärntvättad.

Apple Music kom nyligen för Android-enheter, och idag släpptes nyheten att ägare av Sonos-högtalare snart kan lyssna på Apple Music i dem. Spotify och Tidal finns sedan länge i detta och andra multiroom-system, medan anpassningen till Apples hemliga teknik dröjt. Ett betatest av tjänsten ska inledas den 15 december men när det kommer funka för alla Sonos-ägare är oklart.

Betyg: Fiskegubbar-3

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar