Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Världens första crowdsourcade låt firar Eurovisionens 60-årsjubileum

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-05-08 14:23  |  Lästid: 2 minuter
soundofeurope_pontus-winnberg_900px

Producenten Pontus Winnberg, från hyllade ensembler som Miike Snow och Amason, har skrivit och producerat låten One för att fira Eurovision Song Contests 60-årsjubileum. Låten, som nu blivit offentlig via en app, kan alla karaoke-sjunga med i och sägs därmed vara världens sannolikt första crowdsourcade låt – åtminstone i denna omfattning.

Det hela drivs (inte helt oväntat) av Tele2 som är den officiella mobiloperatören för ESC. Du behöver ladda ned appen till din iOS– eller Android-telefon eller surfplatta för att kunna vara med. Registrera dig och sjung med i den trallvänliga låten där rösten sedan laddas upp på thesoundofeurope.com. Där man också kan följa hur människor från olika delar av Europa sjunger ihop i en stor och otajt kör, samt gå in och lyssna på sång från olika länder.

soundofeurope2

Efter finalen (som går av stapeln i Globen i Stockholm den 14 maj) kommer resultatet mixas och låten släppas för försäljning och alla intäkter går då till Radiohjälpen. Eurovisionen startades ”för att skapa bättre sammanhållning i ett splittrat Europa” enligt Tele2, och vinkeln här tycks också vara att verka som en samlande kraft i tider av splittring. Gott så!

Vad Melodifestivalen handlar om idag är däremot lite oklart. Kanske samma sak, uppblandat med geopolitik när länderna röstar för och emot sina grannar, SVT:s fåfänga och telekombolagens sms-trafik.

tele2_eurovision
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-06-26 13:56