Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Vad lyssnade du mest på 2015? Spotify vet och visar dig gärna

Mats Rydström  |  Publicerad 2015-12-07 12:08  |  Lästid: 2 minuter
spotify_yearinmusic2015

Nu kan du återuppleva ditt musikaliska 2015 med Spotifys specialsajt Year in Music. Där visas vilka dina fem mest lyssnade artister varit under året med respektives mest populära låt (inte nödvändigtvis din favorit). Du kan också se vilka dina mest lyssnade album respektive låtar varit genom att scrolla nedåt, med mera.

Via fliken Global uppe till höger går det att se vilka låtar som varit mest populära i olika länder, vilket alltid är intressant. Allt detta är trevligt men gjort med långsam teknik och fungerar mycket smidigare i en snabb smartphone än i browsern i ett par år gammal dator.

* * *

Ett annat alternativ för musikstatistik är Last.fm, som ger mycket mer av den varan om du ”skrobblar” din musiklyssning till dem. Då rapporteras varje låt du lyssnar på så att du på din Last.fm-profil kan se mest spelade låtar och artister i massor av olika tidsintervaller, samt rankningar av artisters mest populära låtar och antalet lyssningar globalt.

Detta kan du koppla på via inställningarna i Spotify – om du redan har en Last.fm-profil – och det finns också plugin-program för iTunes, VLC med flera andra mediaspelare, som rapporterar vad som spelas genom dessa. Plugin-programmen kan dock vara buggiga och använder du Apple Music så rapporteras de spelningarna inte in. Biografier och annan information på Last.fm lämnar en hel del i övrigt att önska, liksom att mycket låtdata är felstavad, men det är effekten av att det är användarna som genererar informationen.

* * *

Läs mer om Digitalts tre favorit-streamingtjänster 2015!

spotify_yearinmusicx3
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-02-24 17:57