Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Ultradyra grafikkort är passé – satsa på mellanpris och köp fler spel i stället!

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-07-15 15:02  |  Lästid: 2 minuter
COWIW_E3_ShipAssaultZeroGCombat

För att kunna köra alla kommande datorspel (till exempel Call of Duty: Infinite Warfare, bilden ovan) utan att skruva ned upplösning och detaljinställningar kan krävas att du förnyar din dators grafik. Inte minst den nya VR-tekniken är krävande för hårdvaran, och kan kräva att du köper nytt.

Som tur är har de två stora grafikleverantörerna Nvidia och AMD precis lanserat grafikkort i mellanklassen runt 3 000-kronorsstrecket som klarar det mesta, och får de dyraste lyxmodellerna att bli överflödiga. Har du begränsad budget? Skaffa billig grafik och köp fler spel i stället!

* * *

AMD_Radeon_RX480

AMD Radeon RX480

AMD kör med revolutionär estetik i sin nya reklamkampanj, och skriker VR till alla! De valde en annan väg än Nvidia, satsar på billigare grafikkort som de vill sälja i stor omfattning till alla och envar – inte bara de värst spelberoende med störst krav. De nya grafikkretsarna RX480, med vad de kallar för Polaris-arkitekturen, är högintressanta. De klarar ledigt VR och har stöd för AMD:s speciella FreeSync-teknik (läs mer om den här!).

Kretsarna levereras redan nu på grafikkort från ett par olika tillverkare, med lite varierande detaljspecifikationer, och har fått bra kritik av specialistsajterna som det mest prisvärda spelgrafikkortet just nu. Ett exempel är Asus RX480 med en processor som snurrar med 1,3 gigahertz och har 8 gigabyte minne, vilket är att föredra framför kort med 4 gigabyte.

* * *

Nvidia_GeForce_GTX_1060

Nvidia GeForce GTX 1060

För en månad sedan ungefär kom Nvidias nya toppmodell GTX 1080 (som Digitalt skrev stort om här) och som för 6 600 kronor kan kallas för det bästa spelgrafikkortet just nu. Det är däremot inte det mest prisvärda…

Budgetmodellen i den nya serien – som ser snarlikt ut och bygger på samma tillverkningsteknik – heter GTX 1060 och ska ge ordentliga prestanda för pengarna, och är också en direkt utmanare till AMD Radeon RX480, som fått ett visst försprång. Korten har 6 gigabyte minne, en hastighet på 1,7 gigahertz och ska även kunna överklockas. Släpps från olika tillverkare som Gigabyte, Asus, MSI, Evga med start den 19 juli, samt även av Nvidia själva i en lite dyrare modell.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:55