Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Ultrabilliga Acer Cloudbook kommer till Sverige i september

Mats Rydström  |  Publicerad 2015-08-04 15:20  |  Lästid: 2 minuter

acer_cloudbook_520px
Blir Acer Cloudbook världens billigaste laptop? Ja, kanske, om vi menar en dator som kör Windows, och om det svenska prispåslaget inte blir alltför saftigt.

Behöver du ny dator men vill slippa lägga åtskilliga tusenlappar på någon av de modeller som Digitalt skrev om igår släpps i september riktigt billiga Cloudbook från Acer.

Chromebooks har vi skrivit om flera gånger tidigare (här och här), och det är alltså bärbara datorer som använder Google Chrome OS och inte kan köra Windows-program eller spel. De har i regel 11-13 tum stora skärmar och är mycket billiga – fullt dugliga för lite enklare Youtube- och annan streaming, webbsurf, mejl och att skriva och kalkylera med Google Docs.

Acer Cloudbook är emellertid vad man kan kalla en ”riktig PC”, den kör nya Windows 10 och klarar de flesta program som du vanligen jobbar med. Av de enda bilderna som finns ser designen hyfsad ut, vikten är lätta 1,15 respektive 1,6 kg och de ska ha såväl usb- som hdmi-portar och kortläsare för sd-kort.

Datorns processor är en enklare Intel Celeron-modell på 1,6 gigahertz, med två gigabyte minne och den mesta lagringen ska ske i molnet. Ett års abonnemang på Office 365-paketet och en terabyte lagring i Microsofts molntjänst OneDrive ingår.

Avancerad bildbehandling, videoklippning, musikproduktion och de senaste spelen kan du nog glömma. Men för 169 respektive 199 dollar för 11 respektive 14 tums skärm (vilket motsvarar 1 460 och 1 720 kronor med dagens kurs) ska du nog hålla tyst och tillgodo med vad du får. Det kan ju vara mycket prisvärt – inte minst för alla studenter i samband med nya läsåret.

Det stora frågetecknet är vad de svenska priserna blir, och om de kommer att bli billigare än de allra enklaste Chromebook-datorerna som redan finns?

Till Europa kommer de i alla fall under september, enligt Acer idag. Startpriset i Euro är 269 €, vilket får Digitalt att bedöma att vi nog måste räkna med minst 2 500 kronor för den enklaste modellen i Sverige.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:58