Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Två nya Xbox: slimmade vita One S kommer i augusti, och Project Scorpio nästa år

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-06-13 22:11  |  Lästid: 3 minuter
Xbox One S Console Vertical Right Angle

Microsoft släpper två nya Xbox-konsoler – en slimmad Xbox One S senare i år och virtual reality-anpassade Project Scorpio lagom till julen 2017. Det blev klart i Los Angeles igår via Microsofts pr-evenemang, och E3-mässan kör igång på riktigt på tisdagen.

* * *

Xbox-chefen Phil Spencer har – fritt tolkat – tidigare talat om att han ser att konsolernas framtid inte kommer att innebära att man släpper en maskin vart femte eller tionde år med ungefär samma teknik, utan gradvisa förbättringar, precis som när det gäller mobiltelefoner och övrig teknik. De två nyheterna från Microsoft – som delvis läckt redan i helgen – går helt i linje med det snacket.

Xbox One S är en ny, vit, 40 procent mindre och nättare version av Xbox One, som också har inbyggd strömförsörjning så du slipper den otympliga strömklumpen. Den innebär en satsning på 4K-tv, helt i linje med vad övriga branschen pysslar med. Det innebär att den kan streama 4K-video från Netflix och liknande appar, samt har en Bluray-spelare som klarar att spela upp de nya filmerna i 4K/ultra-HD som nu kommer på detta speciella Bluray-format. På den fronten har det tidigare bara släppts två rätt dyra spelare från Panasonic och Samsung (för 9 000 respektive 5 000 kronor). Det kräver självklart att du har en 4K-tv också för att ha någon glädje av det, och samtidigt kan inte One S spela sina spel i denna dubbla upplösning – där får du nöja dig med vanlig HD.

Dessutom får konsolen stöd för nästa grej, HDR eller High Dynamic Range, både i film och spel – som innebär ett större färgomfång och mer levande, realistiska bilder. Ett spel som Gears of War 4 kommer ha HDR-grafik.

Xbox One S släpps redan i augusti och kommer att kosta 300 euro med 500 gigabytes hårddisk, 350 euro med en terabytes lagring, eller 400 euro för två terabyte (begränsad upplaga). Svenska priser är ej offentliggjorda.

* * *

PhilPostHERO2

Den andra nyheten, Project Scorpio, kommer inte heta så när denna nya maskin släpps till julen 2017. Det blir en kraftigt upphottad Xbox, som blir bakåtkompatibel samtidigt som den kommer att klara nya spel med 4K-grafik i 60 bildrutor per sekund, och även virtual reality-spel. Ett spel som nämns är Fallout 4 som ska komma i en speciell VR-version för Project Scorpio.

Redan på E3 i fjol pratade Microsoft om ett samarbete med Oculus Rift, och att det på sikt ska presenteras vidare detaljer om detta spekuleras det just nu vilt om och förefaller logiskt.

För att klara detta får Project Scorpio en ny åttakärnig processor och grafikchip som klarar sex teraflops – ungefär lika mycket som den mer prisvärda modellen av Nvidias nya supergrafikkort Geforce GTX 1070 presterar. Huruvida alla redan vill ha 4K-grafik och hinner skaffa sådana tv-apparater tycker jag är lite oklart, men utvecklingen kan gå snabbt på 18 månader och särskilt i tv-branschen rasar priserna på den toppmoderna tekniken ganska snabbt efter de första svåra åren.

Ingen mer information finns ännu om pris på Project Scorpio.

* * *

Xbox One S Console

Xbox One S – kan nu med fördel också ställas på höjden.

Xbox One S Console Vertical Top
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-06-15 12:37