Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Trött på Marshall? Skaffa Rolands bärbara högtalare inspirerad av klassiska Jazz Chorus

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-11-07 08:05  |  Lästid: 2 minuter
roland_jc_01

Alla med något slags populärkulturell koll vet vad Marshall är: förstärkare till elgitarrister vars högtalarlådor står på alla scener jorden över. Det är ett varumärke som är extremt förknippat med rock, vilket sedermera svenska Zound Industries tagit fasta på genom att tillverka trådlösa högtalare för musiklyssning hemma, med Marshalls namn och estetik. Det har blivit en succé, och det är lite förvånande att inte fler tillverkare av musikutrustning kopierat konceptet.

Är du en jazzkatt snarare än rocker och letar efter en hemhögtalare att spisa musik i? Då finns faktiskt ett – lite mer obskyrt – alternativ till Marshall.

Högtalaren är klart inspirerad i designen av klassiska gitarrförstärkaren Roland Jazz Chorus, modellen heter Roland JC-01 och kostar från 1 700 kronor. Den har kontroller för bas, diskant och mellanregister, vilket är ovanligt vad gäller sådana här högtalare – och mer mellanregister är alltid trevligt. Den kan i vanlig ordning spela musik via bluetooth eller via sladd, och drivas med sladd eller batteri (dock endast sju timmars batteritid – vilket är rätt klent).

jc_01_front

* * *

Några ord om originalet

Rolands 40 år gamla gitarrförstärkare Jazz Chorus, är unik i att den har separata förstärkare för sina två högtalare, som ger 2 x 60 watt rent och klart ljud. Den spelar väldigt starkt och är inte bara bra för jazzgitarrister och postpunkare utan har även använts av Metallica för att få deras klingande, rena ljud i låtar som Welcome Home (Sanitarium) och One. Och har inte minst en väldigt speciell inbyggd chorus-effekt, som idag låter lite omodern men kan höras på tusentals skivor.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-11-07 09:21