Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Dator och surfplatta bättre var för sig

Mats Rydström  |  Publicerad 2014-02-28 08:42  |  Lästid: 3 minuter

Datortrenden med hybrider som både fungerar som laptop och surfplatta är något som alla stora tillverkare experimenterar med. Dessa har till stor del tagit över från traditionella bärbara i de billigare prisklasserna.

Som sämst, i lockpris-versionerna med sämst prestanda, är de nästan lika dåliga som netbooks var på 00-talet, i bästa fall är de hyfsade kompromisser och jämförbara med billigare riktiga laptops. I undantagsfall – om du har en stor, riktig skärm, bra mus och tangentbord – kan de vara en allt-i-ett-lösning för både slött soffsurf och arbete.

Den nya generationen kör åtminstone fullständig Windows, och inte den där tramsiga RT-varianten som Microsoft försökte med i sin egen Surface 2-tablet i höstas (som i sig var ett fint stycke ingenjörskonst). I RT kunde man inte använda vanliga pc-program förutom Office-paketet, och som tabletsystem med dess stora app-utbud är Android och iOS helt överlägsna.

Dessa fyra hybrider kan åtminstone teoretiskt köra alla normala program – med undantag för spel med avancerad grafik och andra krävande grejor som att spela in musik och klippa film med någon högre professionalitet.

dell_venue_pro

Dell Venue 11 Pro
Betyg: Fiskegubbar-2
En ganska tung, kompakt pjäs med ett helt acceptabelt tangentbord och en fin pekskärm med full HD. Skärmen, som innehåller datorns hjärna, knäpps fast i tangetbordet för att bilda en dator. Modellerna med enklare processorer startar på 4 700 kronor, men du bör nog i stället satsa på toppmodellen med riktig Intel Core i5-processor och 128 gigabytes fast minne.

Tangentbord ingår tyvärr inte och det större av dem, som gör Venue 11 Pro jämförbar med en riktig laptop, går på 1 700 kronor extra. Och vips är du uppe i närheten av en MacBook Air, till exempel som startar på 9 000 spänn för 11-tumsmodellen. Den har dock varken pekskärm eller någon tabletfunktionalitet.

Några märkliga buggar – vilka kan ha varit Windows 8:s fel – samt totalpriset för att få en fullständig dator drar ned betyget.

hp_pavilion_360
HP Pavilion x360
I stället för att koppla isär skärm och tangentbord flippar man i HP:s fall över skärmen som på bilden. Vikten på 1,4 kg är lite tyngre än en 13-tums Macbook Air, eller motsvarande ultralätta Windows-datorer. Släpps i april i rött eller silver och ska kosta från 4 000 kronor – billigast av våra fyra utvalda och mest prisvärd.

sony_vaio_fit_1

Sony Vaio Fit 11A
Förlustdrabbade Sony ska sälja av sin datordivision och men först utökar de sin Vaio Fit-serie med en ny 11-tummare, också här fäller man över skärmen åt andra hållet. Finns i silver, svart och rosa och levereras som standard för 5 800 kronor med en lite enklare Celeron-processor.

lenovo_miix2

Lenovo Miix 2
Lenovo satsar på multi-mode-enheter nästan genomgående, där Miix 2 närmast påminner om Dells Venue med löstagbar skärm. Skillnaden är att man också kan sätta skärmen åt omvänt håll och få ett vinklat stativ för att se på film. Miix 2 släpps i april och kommer att kosta från 700 dollar (svenskt pris ej fastställt).

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 16:00