Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Dator och surfplatta bättre var för sig

Datortrenden med hybrider som både fungerar som laptop och surfplatta är något som alla stora tillverkare experimenterar med. Dessa har till stor del tagit över från traditionella bärbara i de billigare prisklasserna.

Annons

Som sämst, i lockpris-versionerna med sämst prestanda, är de nästan lika dåliga som netbooks var på 00-talet, i bästa fall är de hyfsade kompromisser och jämförbara med billigare riktiga laptops. I undantagsfall – om du har en stor, riktig skärm, bra mus och tangentbord – kan de vara en allt-i-ett-lösning för både slött soffsurf och arbete.

Den nya generationen kör åtminstone fullständig Windows, och inte den där tramsiga RT-varianten som Microsoft försökte med i sin egen Surface 2-tablet i höstas (som i sig var ett fint stycke ingenjörskonst). I RT kunde man inte använda vanliga pc-program förutom Office-paketet, och som tabletsystem med dess stora app-utbud är Android och iOS helt överlägsna.

Dessa fyra hybrider kan åtminstone teoretiskt köra alla normala program – med undantag för spel med avancerad grafik och andra krävande grejor som att spela in musik och klippa film med någon högre professionalitet.

dell_venue_pro

Dell Venue 11 Pro
Betyg: Fiskegubbar-2
En ganska tung, kompakt pjäs med ett helt acceptabelt tangentbord och en fin pekskärm med full HD. Skärmen, som innehåller datorns hjärna, knäpps fast i tangetbordet för att bilda en dator. Modellerna med enklare processorer startar på 4 700 kronor, men du bör nog i stället satsa på toppmodellen med riktig Intel Core i5-processor och 128 gigabytes fast minne.

Tangentbord ingår tyvärr inte och det större av dem, som gör Venue 11 Pro jämförbar med en riktig laptop, går på 1 700 kronor extra. Och vips är du uppe i närheten av en MacBook Air, till exempel som startar på 9 000 spänn för 11-tumsmodellen. Den har dock varken pekskärm eller någon tabletfunktionalitet.

Några märkliga buggar – vilka kan ha varit Windows 8:s fel – samt totalpriset för att få en fullständig dator drar ned betyget.

hp_pavilion_360
HP Pavilion x360
I stället för att koppla isär skärm och tangentbord flippar man i HP:s fall över skärmen som på bilden. Vikten på 1,4 kg är lite tyngre än en 13-tums Macbook Air, eller motsvarande ultralätta Windows-datorer. Släpps i april i rött eller silver och ska kosta från 4 000 kronor – billigast av våra fyra utvalda och mest prisvärd.

sony_vaio_fit_1

Sony Vaio Fit 11A
Förlustdrabbade Sony ska sälja av sin datordivision och men först utökar de sin Vaio Fit-serie med en ny 11-tummare, också här fäller man över skärmen åt andra hållet. Finns i silver, svart och rosa och levereras som standard för 5 800 kronor med en lite enklare Celeron-processor.

lenovo_miix2

Lenovo Miix 2
Lenovo satsar på multi-mode-enheter nästan genomgående, där Miix 2 närmast påminner om Dells Venue med löstagbar skärm. Skillnaden är att man också kan sätta skärmen åt omvänt håll och få ett vinklat stativ för att se på film. Miix 2 släpps i april och kommer att kosta från 700 dollar (svenskt pris ej fastställt).

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar