Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Triss i mobilnyheter från lyx till budget

Mats Rydström  |  Publicerad 2015-08-17 15:52  |  Lästid: 3 minuter

triss_i_teknik_mobil_17aug
Tre färska Android-telefoner för vitt skilda användningsområden och plånboksomfång! En stryktålig telefon från Cat, Samsungs nya lyxlur med välvd skärm och Motorolas vattentäta budgettelefon.

* * *

Samsungs nya lyxtelefon med välvd skärm

samsung_galaxy_s6_edge_plus

Samsung Galaxy S6 edge+
Ny version av lyxmodellen Galaxy S6 Edge, där det sistnämnda betyder att telefonen har en 5,7-tumsskärm som böjer sig runt kanten på telefonen – och där kan visa notifikationer och annat skoj. Man kan till exempel lägga sina favoritkontakter och appar där för snabbast möjliga åtkomst.

Telefonen sägs vara världens snabbaste (vi har inte testat än) och har en skärm med quad HD-upplösning, en marknadsföringsfloskel som innebär upplösningen 1 440 x 2 560 pixlar på en telefon. Andra modeller med samma typ av skärm är LG G4 och HTC One M9+. Telefonens kamera har en filmstabiliserare, lite som utmärkta iPhone 6 Plus. I USA kommer också Apple-liknande tjänsten Samsung Pay, för betalningar med telefonen i butiker via fingeravtryck på luren och speciella terminaler i affärerna.

Släpps i fyra metalliska färger den 4 september. Priset är givetvis jättehögt: 8 000 kr för 32 gigabytes lagring respektive 9 000 kr för 64 gigabyte-modellen.

* * *

Stryktålig smartphone från Cat

cat_s40

Cat S40
Cat tar inte bara efter den vattentäta trenden, för kontorsfolk som spiller kaffe här och där i sin teknik. Som Sony lett med sin Xperia Z3 och Z3+ och som Samsung hoppade av efter Galaxy S5.

Cats nya S40 är inriktad mot grovarbetare, äventyrare och andra vars mobiler måste tåla mycket tuffa tag. De har undersökt marknaden och kommit fram till att stryktåliga telefoner ofta är så dåliga att använda så att folk som skulle behöva sådana ofta i stället kör med vanliga telefoner – som går sönder snabbt.

S40 ska kombinera tålighet med hyfsade prestanda. Den klarar fall på uppåt 2 meter, tål mer än militära specifikationer för vatten, stötar och damm, har extra ljusstark skärm som funkar med blöta fingrar och handskar. Batteriet ska ha upp till 18 timmars taltid, över en månads standby-tid, 16 gigabyte inbyggt minne som kan utökas med sd-kort. Kameran grejar bara 8 megapixlar och video i HD, och processorn kan inte mäta sig med ovanstående Samsung – men specifikationerna är bättre än de senaste terränggående telefonerna vi fingrat på.

Priset i Europa blir 440 euro (ungefär 4 150 kr)

* * *

Vattentät budgettelefon från Motorola

moto_g

Moto G
Den tredje generationens Moto G är inte bara en imponerande fortsättning på deras storsäljare (företaget ägs för övrigt numera av datortillverkaren Lenovo, vilket gör att de också säljs i Sverige) utan troligen också marknadens billigaste vattentäta. Den har klassningen IPX7 som innebär en halvtimme på max en meters djup. Imponerande för en telefon som annars mest upplevs som en lekfull ungdomstelefon, med olikfärgade skal fram- och baktill och ett pris på låga 2 000 kronor.

Skärmen är på 5 tum, med upplösningen 720 x 1280 – vilket är hälften på varje ledd av Samsung galaxy S6 edge+. Givetvis är det en kompromiss för att hålla nere priset, liksom 13 megapixel-kameran, liksom minnets storlek. Där skulle jag nog rekommendera den aningen dyrare modellen med 16 gigabytes lagring, och 2 gigabytes arbetsminne (som gör telefonen snabbare och bättre på att hantera appar). Du kan också bygga ut lagringen med sd-kort.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-02-24 18:04