Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Triss i kameranyheter – nytt från Fujifilm, Zeiss iPhone-linser och Polaroids återkomst

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-02-28 10:57  |  Lästid: 2 minuter

Dagens nyhetssvep från fotoområdet spretar – med tre nyheter från det seriösa till det lättsamma. Först ut Fujifilms senaste, fina och extremt kompakta X70…

1. Fujifilms minsta kompaktkamera

fujufilm_x70

Fujifilm X70 är deras minsta kompaktkamera, med en APS-C-sensor om 16,3 megapixlar. De har använt teknik från X100-serien, sensorn och processorn är till exempel samma som i X100T. Men samtidigt har de fått till ett mer kompakt vidvinkelobjektiv för X70:s mindre kamerahus, ett 18,5 mm f2.8 (motsvarar 28 mm i 35 mm-format) med ”sju linselement i fem grupper, varav två högpresterande asfäriska, och nio bländarlameller för bästa möjliga skärpa och mjukaste bakgrundsoskärpa”, enligt Fujifilms information.

Den har en tre tums stor pekskärm som kan vridas runt 180 grader för att ta självisar, och även funkar som en typisk pekskärm gör. Man kan alltså svepa åt sidorna, knipa för att zooma, med mera.

Kameran börjar landa i butiker nu under februari och kommer att finnas i såväl silver som svart. Priset blir 7 000 kronor, och som tillbehör finns även en vidvinkelkonverter och extern optisk sökare.

Mer info: fujifilm-x.com

2. Polaroid skriver ut och kommunicerar

polaroid_snap

Polaroid Snap kom strax före jul och är en enkel, plastig kompaktkamera som tar 10-megapixelbilder utan krångel, i färg, svartvitt eller sepia, och skriver ut dem med bläckfria tekniken Zink. Den har blixt och självutlösare och finns i de fyra färgerna ovan. Priset är 99 dollar (eller ungefär 830 kronor), men den mer intressanta nyheten kommer lite senare och heter Polaroid Snap+.

Den kommer också att ha en liten skärm och kunna koppla upp sig mot din smartphone, vilket gör den till en mer mångsidig bärbar skrivare. Räkna med ett pris runt 1 500 kronor, om den kommer till Sverige. Räkna också med att blåsa en hel del pengar på det speciella fotopapper som krävs…

Mer info: polaroid.com

3. iPhone-linser från anrika Zeiss

zeiss_exolens

Plåtar du helst med din mobil ska linstillverkaren Zeiss nu börja tillverka tillbehör till iPhone 6 och 6S i samarbete med företaget Fellowes och deras ExoLens – som är en anordning för att fästa linserna mot telefonens inbyggda. Det finns tre gluggar – vidvinkel, tele och makro med zoom – och de kommer alla att börja säljas någon gång under andra kvartalet, framåt sommaren.

Mer info: exolens.com

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-22 23:31