Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Sommarens bästa Chromebook-datorer

Mats Rydström  |  Publicerad 2014-07-17 11:42  |  Lästid: 2 minuter
chromebooks

Chromebooks är nog här för att stanna trots allt – och här är de tre bästa köpen i genren i sommar! Läs för övrigt gärna mina generella observationer och tankar om fenomenet från i våras då jag först skrev om årets nya, större modeller med 13-tumsskärm.

Chromebooks är “dumma terminaler” för att prata gammeldataspråk. Billiga, bärbara datorer som kör Googles Chrome OS och inte kan använda vanliga Windows- eller Mac-program alltså. Inte allas kopp te – men de blir åtminstone bättre och bättre!

Acer_C720P

Acer C720P
Den första chromebooken med pekskärm, om man bortser från svindyra och onödigt kraftfulla Google Pixel (som bara ska ses som ett experiment). Exakt vad man ska med det till mer än att leksurfa är svårdefinierat. För 3 190 spänn får man emellertid ganska solida prestanda, av proffsens tester att döma, vilket man kan tacka processorn av senaste Haswell-modell för.

Lenovo_N20p

Lenovo N20p
Liksom Acer har denna Lenovo-burk också pekskärm och likt företagets övriga utbud är denna också flexibel på så vis att tangentbordet kan vikas runt. I detta fall upp till 300 grader eller som på bilden ovan så att man får ett ställ för att se på film. N20p har också senaste, snabbaste wifi-tekniken med fult nördiga namnet 802.11 ac – praktiskt då en chromebook ju jobbar mot nätet hela tiden. Skulle ha släppts tidigare i juli men verkar nu vara försenad.

samsung_chromebook2_1

Samsung Chromebook 2
Släpptes i början av maj och är en av dem som gör avsteg från chromebookarnas standardmässiga 11,6-tumsskärm och bjussar på hela 13,3 tum – och detta med en upplösning i riktig, full HD. Finns också i tre olika färger: standardsilver, svart eller vitt. Priset är lite högre: 4 000 kronor, men det kan det vara värt att se film med bästa möjliga bild.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-23 04:50