Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Trimma bilderna och mångdubbla minnet

optimal_image1

Apptisdag med bildoptimering! Tipset idag är bara ett, men ett du behöver. Optimal Image är redan populär till iPhone och iPad men också på gång till Android mot slutet av april, och det är först nu jag verkligen hunnit testa och övertygas.

Annons

Appen kostar sju kronor och laddas ned här, och grundidén bygger på att din mobilkamera tar enormt mycket större foton än du någonsin kommer att behöva, om du inte jobbar med professionell publicering. Har du en riktigt fin mobil med en skärm med full hd på 1920 x 1080 pixlar, som till exempel HTC:s nya One, så är skärmens upplösning två megapixlar. Resterande tre, sex – eller hur många extra megapixlar din kamera skjuter med – kommer aldrig att användas, förenklat uttryckt. Särskilt inte om du är Instagram-freak.

Detta baserar jag på att alla mina vänner som helt plötsligt förlorar allt de har i telefonen och frågar hur det kunde gå till, ja de har helt enkelt aldrig funderat på att ens synka över bilderna till datorn. De använder den som slutförvaring av tusentals foton och filmer, och får därmed plats med betydligt mindre musik, tv-serier, appar eller NYA foton och filmer.

Optimal Image trimmar bort allt onödigt fläsk från bilderna som du ändå inte kan se på mobilskärmen, och frigör därmed upp till 90 % av mobilens minne. Bilderna tas från din kamerarulle, sparas om i en ny mindre skrymmande version. Originalen sparas också men kan med fördel föras till datorn och slängas ur telefonen. Vid synk med iPhoto synkas inte de optimerade bilderna över så du behöver aldrig sitta och sortera vad som ska sparas eller ej.

optimal_image_jmf

En bra bieffekt är att man inte slösar så vanvettigt med bandbredd som när man slarvigt laddar upp suddiga 8-megapixelfoton på Facebook eller mailar dem till en kompis som sitter på begränsat abonnemang eller rentav gör något viktigt i utlandet.

Jag har testat och de omgjorda bilderna ser lika bra ut, kanske i något fall bättre ut. Däremot duger de ju inte till annat än just att se på mobilskärmen, så se för allt i världen till att styra upp dina synknings- och backuprutiner.

 

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar