Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Trevlig svensk teknikmässa som dock har långt kvar till internationell storlek

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-03-17 16:14  |  Lästid: 4 minuter
dustin_expo_2016

Från idag till lördag arrangeras Dustin Expo i Globen i Stockholm – vad arrangörerna kallar Nordens största IT-mässa, och det kan säkert vara korrekt. Jämfört med stora internationella mässor som CES i Las Vegas, IFA i Berlin och pågående CeBit i Hannover har den dock snarast karaktären av en välsorterad liten paviljong.

* * *

Globens golv är välfyllt av stora och små företag och kunniga representanter, med ganska stort fokus på business – och även med seminarier och föredrag – snarare än nöje. Det fanns dock en hörna med bilspel och stolar från Playseat, samt hörlurs- och högtalarmärken som Sennheiser och Urbanears på plats. De två första mässdagarna är till för branschen och möten, men på lördag är mässan öppen för allmänheten. Här ett kort bild- och nyhetssvep från torsdagen.

Samsungs nya Galaxy S7-telefoner, VR och 360°-kamera

samsung_gearVR_360camera

Samsung fanns på plats för att visa sina nya Galaxy S7-telefoner (test kommer snart), den tillhörande Gear VR-hjälmen och även den i 360 grader filmande kamera som kommer att släppas framåt sommaren. Ni har säkert redan sett 360-gradersfilmer som man kan vrida sig runt i på mobilen eller i webbläsaren – som ger en känsla av att verkligen vara på plats där något händer – men att skapa sådana har hittills krävt dyr teknik med speciallösningar som massor av GoPro-kameror monterade i olika vinklar. Priset på Samsung Gear 360 är inte klart ännu, men vi har fått en demo av produkten som lovar gott.

* * *

Intels rörelse- & djupkänsliga kamerateknik

asus_allinone_3dme

Intels nya RealSense-kameror läser av ansikten och kroppsdelar och kan användas på många olika sätt för rörelse- och röststyrning, men också för att modellera ett ansikte på en 3D-kropp. Man skulle på sikt kunna tänka sig applikationer inom modeshopping på nätet. Tänk dig till exempel att kunna hålla upp handen framför datorn och sedan få korrekta förslag på passande handskar, prova ut glasögon eller andra accessoarer till ditt ansikte.

Kamerateekniken finns bland annat i en likadan Asus Zen AiO Pro-dator som på bilden ovan, som Digitalt just nu håller på att testa.

intel_realsense_tanked

Samma kamerateknik användes också till spelet Tanked! där spelplanen, en grop med sand, formades med händerna och sedan översattes till spelet. Det framgår bättre av denna film från MobileGeeks hur det funkar:

* * *

Kurvig allt-i-ett-dator med 34-tumsskärm

HP_envy34_curved

HP tillhörde de första datortillverkarna på Windows-sidan att utmana Apples iMac med allt-i-ett-datorer, men det har inte alls lossnat för denna datortyp på samma sätt som de bärbara 2-i-1-prylarna som vi översvämmas med. HP framhärdar och har bland annat en rätt tjusig böjd och ultrabred modell, Envy 34. Dess inbjudande skärm känns verkligen gigantisk på bredden, men är inte oöverskådlig på grund av den väl avvägda böjningen. Dessutom får man Bang & Olufsen-certifierat ljud och en ganska elegant design i svart och vitt.

Det är dock ingen budgetpryl. Ett prisexempel är 25 000 kronor med Core i7-processor, Nvidia GeForce GTX 960-grafik, och både SSD och traditionell hårddisk för en kombination av snabbhet och lagringsutrymme.

* * *

SurfaceBook låter vänta på sig till Sverige

microsoft_surface_book

Intel bjussade i sin monter även på ett exemplar av Microsofts Surface Book, som vi skrev om i höstas. Denna bärbara dator har dock ännu inte kommit till Sverige för riktig försäljning men kan beställas på nätet och introduceras i fler och fler länder. Skärmens gångjärn är såväl snyggt som har en skön känsla när man böjer skärmen, och låter även dig koppla loss den för att få en surfplatta.

* * *

Fina ultrabooks från Dell och Lenovo

businesslaptops_lenovo_dell

Affärsdatorerna dominerar, men det var trevligt att känna på två av de hetaste nya modellerna i genren. Till vänster Lenovos senaste version av ThinkPad X1 Carbon, en i sanning ultralätt bärbar med fin finish och med bättre tangentbordslayout och känsla än tidigare.

Nya ThinkPad X1 YOGA påminner starkt om den i form och funktion men har också en skärm som är vikbar 360 grader för att datorn ska kunna användas som surfplatta – en teknik som kommer från deras privatdatorer.

Dell har varit mycket framgångsrika med sina XPS 13 och XPS 15-modeller (läs Digitalts stora test här!) på vilka skärmen går nästan ända ut i kanten, vilket fler tillverkare borde ta efter. Nu tar de med tekniken till sin senaste affärsinriktade ultrabook Latitude 7303 (bilden till höger), med 13,3-tumsskärm, liknande formgivning och storlek som XPS 13, men mer kraftig och stryktålig konstruktion, större säkerhet och fler möjliga konfigurationer men lite klenare batteriprestanda.

* * *

Philips tv fixar flummiga väggprojektioner

philips_ambilux

Philips visade för första gången i Norden upp sin Ambilux-tv, en teknik som med nio små skärmar på tv:ns baksida projicerar upp ambient, rent ut sagt flummigt, ljus på väggen bakom. Projektionen är en fortsättning av det som pågår på skärmen och ska ge en mer maxad helheltsupplevelse.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-06-26 13:59