Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Tredje gången gillt för Microsoft Surface?

Mats Rydström  |  Publicerad 2014-05-22 15:35  |  Lästid: 3 minuter
Microsoft_SurfacePro3_1

Microsoft visade i tisdags upp surfplattan som också är en riktig dator, Surface Pro 3, på ett jippo i New York. Ni har kanske hört det förut, om deras mer kraftfulla plattor som de med diverse tillbehör vill marknadsföra som ett rimligt alternativ till en vanlig laptop? Till exempel när de förra hösten släppte Surface 2 Pro och den halvhjärtade Surface 2.

Vi testade tidigare i vår en liknande lösning från Dell och skrev om Lenovos, HP:s och Sonys motsvarigheter och konstaterade att datorer och plattor är bäst var för sig. För Microsoft är det tredje gången gillt nu – och enligt vad Digitalt kan bedöma på förhandsinformationen finns nog äntligen en chans att de lyckas infria löftena.

Surface 2 kom knappt ett år efter första Surface – i samband med Windows 8.1-släppet – för att ställa tillrätta det som var misslyckat med första försöket. Microsoft ville snabbt göra om och göra rätt, men lyckades bara delvis.

Designen, materialet med en matt magnesiumlegering, och stabiliteten och kvaliteten i hårdvaran var sannerligen i toppklass, och lyxigare än ledande plattan iPad Air. Däremot blev Surface 2 en halvmesyr, med en annan typ av processor och med Windows RT i stället för riktig Windows 8 och därmed var man hänvisad till att endast köra appar och inte vanliga Windowsprogram. Surface 2 Pro var inte heller tillräckligt snabb eller billig (med alla nödvändiga tillbehör) för att på allvar utmana en riktig laptop som MacBook Air, vars publik man nu ställt siktet mot.

Microsoft_SurfacePro3_3

Skillnaden är främst att Surface 3 har en tolvtumsskärm, vilket ska göra att det som kan kännas för smått i Windows 8 ändå blir mer lättjobbat. Upplösningen på 2160 x 1440 pixlar är väldigt hög för storleken, och att de skippat tidigare widescreenformatet 16:9 för mer traditionella 3:2 lär göra den betydligt bättre för dagligt bruk, men lite mindre specialiserad för att titta på film. Men Microsofts vinkel är att detta är ett arbetsredskap lika mycket som, om inte mer än, en lättviktig nöjespryl. Vikten är dock bara 800 gram och den är faktiskt lite tunnare än föregångaren.

Microsoft_SurfacePro3_2

Den andra nyheten är en ny pekpenna i aluminium med 256 steg i tryckkänslighet och den tredje ett nytt Type Cover-tangentbord med bakgrundsbelysta tangenter och förbättrad trackpad. Dess fina stöd ska också vara mer justerbart än föregångarens fåtal lägen. Prestandamässigt bör valmöjligheterna ända upp till Intel Core i7-processorn, 512 gigabytes lagring och 8 gigabytes arbetsminne innebära ett ordentligt skutt uppåt för dom som inte nöjer sig med standardmodellen med Core i3-processor. Priserna sträcker sig från 800-1 950 dollar (i nuläget finns inte svenska priser).

Microsoft_SurfacePro3_4

Om den verkligen kan utmana MacBook Air får vi anledning att återkomma i med en recension senare i sommar. Skärmen har nu återigen ett bra format, betydligt högre upplösning än Macen, och jämförbara prestanda. Frågetecknet är Windows 8.1 – jag är fortfarande tveksam till detta system, men det kan lösas med viss customisering på ett bra sätt.

Microsoft_SurfacePro3_5
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-23 03:19