Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Tre telefoner som vi vill se i Sverige i vinter från LG, Xiaomi och Google

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-11-11 11:59  |  Lästid: 4 minuter
google_pixel_900px

Mobilveckan fortsätter! Tyvärr säljs inte alla fina, nya mobiler av de stora, tämligen trista telekomoperatörerna – som är extremt likriktade med ett fåtal stora märken (och Doro). Här är tre exempel på lurar som ännu inte hunnit komma till Sverige, men som kanske med lite tur och skicklighet kan anskaffas på resan.

1. Google Pixel XL – gigantens storsatsning

Google_Pixel

Googles egen uppföljare till Nexus, de ”rena” Android-telefonerna som använder de senaste systemen – utan all meningslös bloatware och special-appar som tillverkare som Sony och Samsung tycker ska tillföra funktionalitet. Google Pixel tillverkas av HTC, liksom flera tidigare Nexus-telefoner (dock ej de som säljs till Sverige: 5X från LG och 6P från Huawei) men de gör ingen grej av det. Fokuset är på den totala integreringen av hård- och mjukvara, det vill säga att de kopierar det som gjort Apple så framgångsrika med iPhone och iOS.

Pixel använder senaste versionen av Android, version 7.1, som kallas Nougat och innehåller den Siri-liknande appen Google Assistant. Telefonen har en 12 megapixel-kamera och obegränsad lagring av bilder på Google Foto, utöver inbyggd lagring från 32 till 128 gigabyte. Däremot saknas en minneskortplats för utbyggnad, tanken är att använda Googles molntjänster, musiktjänster med mera. Batteriet är väl tilltaget med 3 450 mAh, men ej möjligt att ta och byta ut.

Den mest attraktiva modellen har en 5,5 tums QHD-skärm (1 440 x 2 560 pixlar) men finns också i en mindre femtumsmodell. Läs mer om alla specifikationer och funktioner på madeby.google.com

Jag gillar inte färgerna lika mycket som färgnamnen: ”quite black”, ”very silver” eller ”really blue”. Designen är extremt generisk men tanken är funktion över form, får vi anta, och för motsvarande 5 850 kronor (649 dollar) får man ganska mycket för pengarna. Om man nu lyckas få tag i en telefon…

* * *

2. LG V20 – spretig men spännande

LG_v20

LG V10 var en lite splittrad, men trevlig mobil från LG med bra kameror och fina musikegenskaper, med en extra noggrann D/A-omvandlare och mycket bättre ljud än de flesta andra telefoner. Läs Digitalts test från i våras, här! I själva verket kändes V10 som deras bästa lur, den stack iväg från normen med sin gummiaktiga baksida och sin snitsiga design – det var helt enkelt inte en dussintelefon.

V10 dröjde flera månader till Sverige, efter den internationella lanseringen, och efter att V20 presenterades i början av september har tystnaden varit kompakt om ett eventuellt svenskt släpp. V20 är intressant, då den är en av de första telefonerna med nya Android-systemet Nougat, medan V10 endast hade ett äldre och ingen vidare version av det. Återstår att se hur våldsamt LG modifierat skalet, och om det också finns någon eventuell uppsida med det hela.

Den ska – liksom föregångaren – ha dubbla kameror, en liten extraskärm för notifikationer ovanför den ordinarie 5,7 tums QHD-skärmen, samt samma typ av musikegenskaper med ännu lite bättre ljudkrets. Designen har däremot blivit lite tristare, men man ska kunna ta ut och byta batteri om det känns som ett plus – och inte bara något som gör telefonen ännu mer vattenkänslig.

V20 tycks fortfarande vara en telefon som vill vara överallt och näst bäst på allting, och det är lite sympatiskt. Hoppas den kommer hit!

* * *

3. Xiaomi Mi Note 2 – en ambitiös kopia

Xiaomi_mi_Note_2

Xiaomi – ett nyare kinesiskt märke, kanske du med all rätt tycker… Världens tredje största telefontillverkare, efter Samsung och Apple, säger jag – men det är anmärkningsvärt då företaget grundades så sent som 2010. De har haft ett par spännande telefoner de senaste åren, och presenterade i våras sig för den europeiska marknaden på allvar i samband med Mobile World Congress i Barcelona.

Den nya modellen, lyxiga Mi Note 2 med stor 5,7-tums skärm och lite böjda skärmkanter, ser nästan ut som om den tillverkats i samma fabrik som Samsung Galaxy S7 edge. Skärmen är tryckkänslig liksom iPhone och en del Huawei-modeller, men bara HD-upplöst trots sin storlek – vilket är lite snålare än en del andra tillverkares QHD, men inte en dealbreaker. Det kan däremot Xiaomis omdebatterade MIUI 8 OS vara, en ganska våldsam omgörning av Android som tidigare brutit mot reglerna som omgärdar öppen källkod.

Batteriet är på över 4 000 mAh, kameran skjuter med 22 megapixlar, och den finns liksom iPhone 7 i en högblank svart färg. Allt detta för att vara så attraktiv som möjligt. Hur den känns har vi dock inte en susning om ännu. Vill du chansa och privatimportera tycks modellen Xiaomi Mi Note 2 Pro (Global Edition) vara den som krävs för att kunna använda våra telenät här borta. Dessa har 128 gigabyte lagring och generösa 6 gigabyte RAM, men de börjar inte skickas ut förrän i slutet av december. Priset är 700 dollar (6 300 kronor), så Xiaomi är inte längre fullt så billiga som de varit när de slog sig in på marknaden.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:55