Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Tre stora lyxmobiler för dig som hade tänkt köpa en Samsung Galaxy Note 7

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-11-10 09:22  |  Lästid: 3 minuter

Samsung Galaxy Note 7 var en av årets mest hajpade och emotsedda telefoner i det större formatet. Tyvärr hade den konstruktionsfel som gjorde att den exploderade och fick dras tillbaka, visserligen innan försäljningen ens kommit igång i Sverige. Samsung har gjort ett antal pudlar och erbjudit kunderna alternativ. Och det finns flera stycken bra alternativ av mobiler i den större klassen – här är tre!

* * *

Pålitliga Samsung Galaxy S7 Edge

Samsung_Galaxy_S7_Edge

Släpps: ute nu
Skärm: 5,5 tum QHD
Kamera: 12 megapixlar
Minne: från 32 gigabyte
System: Android 6.0 (Marshmallow)
Pris: från ca 7 500 kr

Galaxy Note 7 var ungefär som en uppblåst Galaxy S7 Edge, med ännu större skärm om 5,7 tum, och en fäbless för att brinna upp…

Galaxy S7 Edge var dock en av årets bästa telefoner och Samsungs hittills bästa stora modell. Den är lyxig, snygg, snabb som tusan och har en fin skärm – däremot tyckte jag att den konfigurerbara kanten var lite av en gimmick. Läs Digitalts recension från i somras här!

Minnet kan byggas ut med micro SD-kort, batteriet är bra och telefonen är likt iPhone 7-modellerna vattensäker, med s.k IP68-klassning. Det är inte mycket att bråka om – gillar du Samsung-telefoner är detta rätt köp för dig.

* * *

Svåråtkomliga Apple iPhone 7 Plus

Apple_iPhone7Plus

Släpps: leverans inom en månad
Skärm: 5,5 tum HD
Kamera: 2 x 12 megapixel
Minne: 32, 128 eller 256 gigabyte
System: iOS 10
Pris: 8 800-11 000 kr

iPhone 7 Plus är svår att få tag i, men kan vara väl värd att vänta på om du behöver en stor, ny, lyxig mobil med grymma foto- och filmfunktioner. Den är givetvis orimligt dyr, men ”den bästa som Apple någonsin tillverkat” – en floskel som Tim Cook och hans kumpaner upprepar som ett mantra, men lika sant som självklart. Skulle den inte vara bäst? Däremot kan telefonen inte direkt kopplas in i nya Macbook Pro utan en speciell adapter från vanliga laddarsladden till usb-c.

Den har dubbel 12 megapixelkamera, en med vidvinkel (ƒ/1,8) och ett teleobjektiv (ƒ/2,8), som möjliggör 2x optisk zoom och oskärpe-effekter. I övrigt är det många mindre förbättringar från tidigare år, men ett mycket stort plus anser jag vara att iPhones äntligen är vattensäkra. Batteritiden är aningen bättre än iPhone 6S Plus. Telefonerna finns i silver, guld, rosa guld, svart eller ”gagatsvart” – en lyxigt högblank pianolik lack, som dock sägs bli kladdig snabbt.

Enligt senaste testet skulle jag få en levererad på mellan 3-4 veckor om jag beställde en blanksvart idag.

* * *

Tjusiga uppstickaren ZTE Axon 7

ZTE Axon 7

Släpps: ute nu
Skärm: 5,5 tum QHD
Kamera: 20 megapixel
Minne: 64 gigabyte + SD-kort
System: Android 6.0 (Marshmallow)
Pris: 4 800 kr

Fjärde största mobilmärket i världen efter Apple, Samsung och Huawei – det trodde du säkert inte. De konkurrerar med både pris men också mer ambitiös design än genomsnittet av de märken som vi inte har så hög kännedom här i väst. Vi skrev till exempel tidigare i år om deras ZTE Axon Mini, och Axon 7 går i samma stil designmässigt – de har samarbetat med en designfirma som bland annat ritat Boeings 787 Dreamliner-flygplan.

Telefonens batteri laddas till hälften på en halvtimme, i linje med andra tillverkares satsningar på dessa funktioner. I övrigt är den inte häpnadsväckande, men den är väldigt mycket billigare än en iPhone 7 Plus, och finns också i mindre modell: Axon 7 Mini med 5,2-tumsskärm i HD, och 16 megapixel-kamera.

ZTE stoltserar också med en mer påkostad ljudprocessor för extra bra musiklyssning – något som emellertid lär ha väldigt begränsad dragningskraft.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:55