Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Tre rykande färska laptops för spel, studier och affärer

Mats Rydström  |  Publicerad 2014-09-03 14:02  |  Lästid: 2 minuter

Tre dagsfärska bärbara datorer – av diametralt motsatta sorter, och med det enda gemensamma att de är de tre första datornyheterna att visas på IFA i Berlin. En monstruös speldator, en återuppväckt netbook som kan passa studentekonomin, och en mittemellan som konkurrerar med MacBook Air.

lenovo_Y70-touch

Lenovo Y70 Touch
Denna best är, med dagens mått och en vikt på 3,4 kg, endast att betrakta som släpbar. En 17-tums spel-laptop med pekskärm, Nvidias GTK-grafikkretsar och Intels senaste Core i7-processor. Och en sådan bestyckning gör att batteritiden endast blir max fem timmar.

Det som förvånar är att skärmen bara är vanlig HD med 1920 x 1080 pixlar – mindre än till exempel LG:s senaste mobiltelefon G3. De borde brassat på med 4K-upplösning och inte kompromissat. Något som dock inte förvånar är den rätt typiska speldator-designen, med glödande röd tangentbelysning.

Släpps under september och kommer att kosta drygt 10 000 kr i sitt enklaste utförande, men Lenovo säger att det kommer finnas många valmöjligheter och jag skulle spekulera att de dyrare modellerna (som man vill ha) hamnar mellan 20-30 000 kr.

asus_eeebook_x205

Asus EeeBook X205
Förutom att visa sin ZenWatch idag hade Asus premiär för en ny ultrabudgetdator. Någon kanske minns att Asus var först med de så kallade netbookarna med den lilla, fula och tröga Eee (som jag gav alldeles för högt betyg i Café sommaren 2008). Netbooks dödades sedan kvickt av MacBook Air och en ny era med ultrabooks och andra mindre, men mer kapabla bärbara inleddes.

EeeBook X205 är en tillbakagång till grundidén fast med större skärm och bättre specifikationer, det vi idag ser i Chromebooks (se hit för våra bästa Chromebook-tips) men använder Windows 8.1 i stället för det begränsade Chrome-systemet.

Levereras i fyra färger, väger under kilot, har en processor av Intel Atom-typ och 11,6 tums skärm, samt 32 eller 64 gigabytes inbyggt minne. Batteritiden sägs bli riktigt god, upp till 12 timmar, och priset blir rätt så radikalt med 199 Euro – vilket förhoppningsvis kommer att översättas till 2 000 kr.

toshiba_kira

Toshiba KIRA
Mellan dessa, åtminstone storleksmässigt, hamnar Toshibas senaste. En ultrabook som tycks bli en direkt utmanare till MacBook Airs 13-tumsmodell med liknande vikt på 1,35 kg, skärmstorlek och form, och batteri som utlovas räcka upp till nio timmar.

Skärmen har dock högre upplösning (2560 x 1440 pixlar), med de pekfunktioner som förhoppningsvis kommer utnyttjas ännu bättre i kommande Windows 9 än nuvarande 8.1. Materialet är en magnesiumlegering med förstärkningar som ska göra den extra hållbar.

Finns ute redan nu från 14 000 kr.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-23 04:47