Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Tre alternativa actionkameror som filmar dina äventyr i 4K

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-10-19 17:53  |  Lästid: 2 minuter
GoPro_underwater_PR_900px

Ja, GoPro Hero 5 Black är helt väntat höstens stora actionkameranyhet (läs mer om den här) men söker du alternativ som också filmar i 4K-upplösning finns flera att välja på till vinterns snö- eller sol & badsemestrar. Här är tre av dem!

* * *

1. Garmin VIRB Ultra 30

garmin_virb_ultra_30

Det var den mest spännande actionkameran, i ett par veckor tills GoPro lanserade Hero 5 Black – hyfsat likartad såväl utseende- som funktionsmässigt. Filmar i 4K-upplösning med 30 bildrutor per sekund medelst tre-axlig bildstabilisator, har gps och andra sensorer för att visa data över dina utflykter i naturen, röststyrning (endast på engelska) samt pekskärm och kan livestreama med ett klick. Är inte, likt senaste GoPro-modellen, vattentät i sig självt – däremot i det medföljande kamerahuset upp till 40 meter.

Pris: 5 000 kr

* * *

2. GoPro Hero Session 5

GoPro_HERO5_Session

Den mindre, kubformade kusinen till Hero 5 Black, som skiljer sig främst i det att den saknar skärm, precis som de första GoPro-kamerorna gjorde,  och du får lita på din egen skicklighet att resultatet blir det önskade. Den filmar också i 4K-upplösning, med 30 bildrutor per sekund, men har lite lägre prestanda och maximalt bildintervall än storkusinen om du väljer lägre upplösningar.

Pris: 3 250 kr

* * *

3. Sony FDR-X3000R

Sony FDR-X3000R

Sony har alltid kört med en annan form på sina kameror, som hållit varierande kvalitet, och formen är en smaksak. Den är i alla fall mer strömlinjeformad än de andra företagens, undantaget Panasonics spolformade HX-A1. Kameran har en speciell Sony-teknik för bildstabilisering som vi fått ettr snabbt smakprov på och tycks fungera bra, och en lins med mindre förvrängning än tidigare. Skjuter i 4K med antingen 30, 25 eller 24 bilder per sekund. Priset är högre än hos konkurrenterna, och inkluderar vattentätt kamerahus (till 60 meters djup) samt en fjärrkontrol, tänkt att fästas på kläder, armband eller dylikt för att du ska kunna se vad du filmar.

Pris: 5 900 kr

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar