Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Sonys nya trådlösa sommarhögtalare strandtestade

Mats Rydström  |  Publicerad 2014-05-16 13:17  |  Lästid: 3 minuter
sony_srs_x3_vit

Sony satsar vidare på sin stramt formgivna, trådlösa högtalarserie – vars mellanmodeller X5 och X7 vi såg och gillade på CES-mässan i Las Vegas. Igår provlyssnade vi toppmodellen X9, som blir betydligt dyrare med ett pris motsvarande 700 Euro men också är en kapabel högtalare för att spela high res-ljud med kvalitet långt över cd.

Idag presenterades så två mindre, sommaranpassade högtalare i serien: SRS X2, som är tänkt för utomhusbruk och är lite mer stryktålig, och större, mer välljudande SRS X3. Efter någon timmes lyssningstest idag känns den redan som sommarens bästa portabla högtalarnyhet, och tar över titeln bästa köp i klassen från fjolårets utmärkta Bose Soundlink Mini.

Sony SRS X3 är storleksmässigt jämförbar med Bosen, men lite högre och djupare, och förtroendeingivande tung med en vikt på 850 gram. Den blir också en hel femhundring billigare än vad Bose Soundlink Mini lanserades för förra sommaren, och X3 kommer att landa runt 1 400 kronor i butik.

sony_srs_x3_beach

Båda högtalarmodellerna levereras i svart, vitt eller rött. Formspråket går igen från de större modellerna i serien, med en fasad kant runtom i alla riktningar, vilket konstigt nog faktiskt också ska ha en funktion att sprida ljudet bättre. Och sprider ljudet gör högtalaren förvånansvärt bra, även utomhus på en lite blåsig strand. Effekten är 20 watt och med ett synnerligen fett bastryck för en såpass liten högtalare, vilket uppnås med två passiva baselement, riktade åt var sitt håll.

Specifikationsmässigt går X3 djupare i basen, 60 Hz, jämfört med 100 Hz för den mindre X2:an och bastrycket är verkligen imponerande, men även mellanregister och diskant är både tydligt, klart och fräscht. Knappen ”sound” på ovansidan funkar lite som en loudness och breddar ljudbilden, fast ger inte överdriven bas eller fejk-surround utan friskar mest upp ljudet och plockar fram diskanten på ett snyggt sätt, även ur lite sämre mp3:or.

Dessa mindre modeller saknar wifi-streaming och blåtand har som nackdelar att räckvidden bara blir runt 10 meter, samt att strömförbrukningen hos den telefon eller enhet du sänder musiken ifrån blir hög. Det går givetvis bra att köra med sladd, när du bara ligger still. Batteriet i högtalaren ska räcka upp till 7 timmar.

sony_srs_x2_top

X2 är minsta nyheten och enligt Sonys representanter ska den vara ljudstarkast i segmentet, med 20 watts effekt. Ljudet är emellertid skränigare och inte alls lika skönt som storsyskonet X3.

Den är rundad i formen och lite mer tålig för strand- och sommarliv, lättare med vikt på ett halvt kilo och med 5 i stället för 7 timmars batteritid. I övrigt snarlik i funktionerna. Priset blir 900 kronor, lite dyrare än till exempel Jabra Solemate Mini, som var en av fjolårets bättre men som med 800 spänn redan där kändes dyr för formatet.

Man hade också önskat att de skulle släppas inför själva sommarens skälvande start, men så blir det tyvärr inte utan både X2 och X3 dröjer ända till juli månad.

sony_srs_x2_beach
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-07-20 12:06