Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Högsta betyg till trådlösa högtalaren Muo från klassiska hifi-märket KEF

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-03-29 12:14  |  Lästid: 3 minuter
kef_muo_1

Brittiska KEF grundades i Kent för 55 år sedan och har sedan dess gjort en lång rad mycket välljudande högtalare, som sålts i specialistaffärer på fina adresser. De senaste tio åren är de mest omtalade för Muon-högtalarna, två meter höga bjässar, som kostar 1,8 miljoner. Men för en knapp femtusendel av det priset får du också bra ljud. Digitalt har testat KEF Muo och delar ut högsta betyg!

* * *

Bärbara, trådlösa Muo har liksom Muon designats av Ross Lovegrove och formspråket känns igen, men prislappen är endast 3 500 kronor och måtten smidiga 21 x 8 x 6 centimeter. Muo har en rundad tresidig form och vilar liggande på små fötter, men kan även ställas på höjden. Inbyggda sensorer justerar då ljudet för bästa återgivning. Kvalitetskänslan är som väntat mycket god, med aluminium i diskreta silver- och guldnyanser men också mer iögonfallande blå, orange och cerise.

Fastän 3 500 kronor är dyrare än de många andra bärbara, batteridrivna trådlösa högtalare vi testat i det mindre formatet är priset faktiskt helt rimligt, fastän det är en helt vanlig enkel högtalare och inte en internetansluten multiroom-lösning med massor av funktioner det handlar om här.

Visserligen finns en Muo-app både för iPhone och Android, men den är inget krav. Den kan användas som alternativ för att spela upp telefonens eller surfplattans egen musik, samt om du skaffat två KEF Muo och vill använda dem i stereo, eller för ett partyläge där samma ljud skickas ut genom båda högtalarna. Bra om du har fest i flera rum så länge bluetooth-räckvidden på ca 10 meter inte överstigs.

kef_muo_3

På ena kortsidan finns volymknappar, på/av och en knapp för att para ihop trådlöst via bluetooth, vilket stöds upp till version 4 med aptX-tekniken för bästa möjliga ljud (beroende på om den dator, telefon eller platta du skickar från också har detta). Muo har också NFC för smidigast möjliga koppling med Androidtelefoner och andra kompatibla enheter. Laddning sker via en USB-kontakt på baksidan, där också en vanlig 3,5-millimeterskontakt för sladdöverföring av ljud finns. Batteritiden är god, upp till 12 timmar, och när ingen musik spelas sätts den efter 10 minuter i sparläge.

Vad gäller ljudkvaliteten är det total levererans.

Det stora och mycket välbalanserade ljudet åstadkoms med två fem centimeter stora högtalare och ett passivt baselement. Högtalarelementen har en liknande konstruktion som kallas Uni-Q i deras större högtalare (läs mer detaljerad nördfakta här om du är hugad). Klassisk musik, akustisk country, soul jazz, hårdrock, elektronisk musik och modern R&B – allt låter bra, förvånansvärt fylligt, med fokuserad, tung bas och mycket fina detaljer i mellanregister och diskant. De är volymstarka och ger en bra spridning av musiken i rummet, med kraftigare basåtergivning än alla liknande småhögtalare vi testat, med bibehållen ljudkvalitet sett till hela musiken. Musik är ju så mycket mer än fet bas.

Faktum är att KEF Muo levererar bäst ljud i sin storlek och prisläge av alla jämförbara högtalare som Digitalt testat de senaste tre åren. En vinnare!

Betyg: Fiskegubbar-5

kef_muo_2

* * *

Billigare och andra alternativ

libratone_zipp_zippmini

För en femhundring mindre får du likaledes välljudande Beoplay A2 från Bang & Olufsen, som har en platt form men inte fullt lika tungt ljud. De större Libratone Zipp och Zipp Mini kunde vara ett annat alternativ i samma prisklass (3 000 respektive 2 400 kronor), de ska användas stående eller hängande och har fler multiroom-möjligheter. Ljudet var dock inte riktigt lika krispigt upplevde vi när vi testade dem i vintras.

KEF Muo är inte vattensäker som till exempel UE Boom 2 (pris 1 500 kronor), utan tänkt att används under ordnade former. För fler tips – se hit för fler bra bärbara trådlösa och andra högtalaralternativ: Digitalts lista över 2015 års bästa högtalare.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:56