Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Test av Toshibas ultraportabla laptop med extrem skärmupplösning

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-01-27 08:11  |  Lästid: 3 minuter
Toshiba_Satellite_Radius12_900px

Toshiba Satellite Radius 12 är den första ultrabärbara datorn med en extremt högupplöst skärm: det som i slarvig skrift omväxlande brukar kallas 4K, ultra-HD eller UHD. Men hur meningsfullt är det med en så bra skärm i ett så litet format? Digitalt testar Toshiba Satellite Radius 12.

* * *

Fördelar:
• Fin skärm med god färgåtergivning, men onödig upplösning för 12 tum.
• Goda prestanda för sin storleks- och prisklass.
• Generöst med anslutningar för extrautrustning.

Nackdelar:
• Kort batteritid.
• Dåligt tangentbord och musplatta.
• Mycket bloatware (onödiga program utöver Windows).

Betyg: Fiskegubbar-3

* * *

En 4K-skärm i en stor tv över 50 tum ger givetvis oerhört bra bild, om du också har lika högupplöst material att titta på. Hittills är det förutom vissa Netflix-serier och en del material på Youtube rätt skralt med sådant. Det kan också vara bra på en större datorskärm för foto, film och spel. Men på en ultrakompakt laptop med 12,5-tumsskärm?

Toshiba försöker utmärka sig från andra tillverkare med sin nya Satellite Radius 12 med 4K-skärm, en maskin som i övrigt mycket påminner om Lenovos Yoga-modeller eller alla andra 2-i-1-datorer med skärm som kan vikas runt för att datorn ska bli en surfplatta.

Toshiba sätter dit en 4K-skärm för att de vill och kan – inte för att vi nödvändigtvis behöver den.

I sig är den underbart exakt, detaljerad och balanserad, men också datorns akilleshäl. 4K-grafik innebär stor extra belastning på batteriet och datorns batteritid uppgår bara till sex timmar (officiell siffra) och blir än lägre i praktisk användning. Det är hälften av en 13-tums Macbook Air, som visserligen är en underlägsen produkt om man ser till tekniska specifikationer, men ändå inte acceptabelt för en dator som annars skriker ”ta med mig överallt” med sitt härliga format.

Toshiba_Satellite_Radius12_1

Toshiba Satellite Radius 12 väger bara 1,32 kg, men har en solid och rejäl konstruktio, och datorns prestanda är mycket goda för storleksklassen. Det sörjer en Intel Core i7-processor av senaste Skylake-modell, snabb SSD-lagring på 256 eller 512 gigabyte och inbyggda grafikkretsen Intel HD Graphics 520 för. Tidigare fnös man åt Intel-grafiken men numera är den faktiskt duglig även för n del spel. Ljudet är bättre än i många andra små datorer, och antalet anslutningar gott: två USB 3-kontakter för tillkoppling av diskar, en ny USB-C-kontakt och hdmi för att koppla till en större skärm och tv.

Det skulle ha räckt alldeles utmärkt så men datorn ska också funka som surfplatta så skärmen kan vikas runt 360 grader, eller med några procents felmarginal… Tyvärr ligger den inte speciellt dikt an utan glappar i det sistnämnda läget, vilket känns lite oproffsigt.

Några andra problem förutom batteritiden är den inte speciellt följsamma musplattan och det märkliga tangentbordet, med tangenter av varierande storlek, konstig känsla och gles placering – där visserligen å, ä och ö sitter på rätt ställe men flera andra tangenter känns utslumpade av ingenjörerna.

toshiba_satellite_radios_12_keyboard

”Jaha, den här med 1/2 och § som alla svenskar tydligen använder hela tiden måste visst vara med. Var får den plats?” Till höger om en alltför kort mellanslagstangent, blev tydligen svaret. Om du inte nödvändigt behöver svenskt tangentbord kan du spara en hel del pengar genom att skaffa datorn i utlandet, särskilt om du skippar 4K- och nöjer dig med HD-skärm.

Svenska standardpriset är 15 000 kronor, men plockar du i stället modellen med vanlig HD-skärm sparar du 3 000 kronor och får då två timmars extra batteritid.

Lilla Satellite Radius 12 är i grunden en mycket kompetent och fin ultrabook, som lider av halvdant detaljarbete. Allt borde hållt samma höga klass som skärmen och datorns innandöme. Då kunde också 20 000 kronor ha varit ett rimligt pris för elitanvändaren som behöver det bästa, och gärna har en 4K-skärm för att glänsa lite extra med.

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-03-02 14:42