Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Test av Sonos-utmanaren Raumfeld – bäst för dig med mycket egen musik

Mats Rydström  |  Publicerad 2015-04-15 21:10  |  Lästid: 4 minuter
raumfeld_one_S_bookshelf

Av alla olika multiroomhögtalare är Sonos äldst på marknaden, och hittills ganska ohotade – trots den massiva flodvåg av konkurrenter som kommit med start i höstas. Senast i raden är tyska Raumfeld, som lanserades i Sverige för någon månad sedan. Vi har testat deras minsting, One S, och funnit en lovande utmanare – men inte utan förbehåll.

Raumfeld One S kan ungefär jämföras med Sonos Play:1, men är uppåt 40% dyrare med en prislapp på 2 500 kronor, jämfört med Sonos som landar på knappa 1 800 kronor. Det ska dock sägas att Sonos ligger lågt i pris jämfört med många konkurrenter, åtminstone med minsta högtalaren. Raumfeld är i nuläget bäst för dig som bara kör Spotify eller har ett väl uppstyrt och stort eget musikbibliotek, kanske på en USB-disk eller på en nätverksdisk.

Du bör inte heller vara rädd för att köpa grisen i säcken. Raumfeld säljs nämligen bara online, och kan inte testlyssnas, men täcks av en åtta veckor lång returgaranti.

Ljudet är snarlikt Sonos och andra småhögtalare – ganska tungt i basen utan att ta överhanden och offra breda allroundegenskaper. Bra dynamik för mer akustisk musik och utan vidare distorsion förrän på ganska hög volym. Möjligen med aningen sämre diskantåtergivning och – troligen på grund av den fyrkantiga designen – lite sämre spridning i rummet. En annan närliggande produkt storleksmässigt är Marshall Acton, men det är ju en traditionell trådlös högtalare utan multiroom-egenskaper. Sådana vanliga högtalare kan ju också – och det är mycket viktigt att begripa skillnaden – användas direktansluten till en dator med sladd eller bluetooth. Det kan inte en Raumfeld One S, och att lyssna på musik på Youtube, iTunes, Windows Media Player, eller få ut ljud ifrån spel går alltså inte och kräver en annan högtalare eller hörlurar.

Musikspelning sköts från Raumfelds app som finns till iOS och Android, däremot idiotiskt nog inte till datorer, vilket är störande då datorn ger störst kontroll. Tyvärr är de inte ensamma om detta… På datorn kan man dock använda Spotify-programmet och styra med, men en riktig programvara som kan allt som mobilappen vore att föredra.

Denna app är ganska enkel att använda, men saknar Sonos avancerade sökfunktioner och klarar inte att importera spellistor från telefonen. Du kan antingen spela upp telefonens lagrade låtar, Spotify eller ett par andra tjänster som Wimp, Napster och TuneIn. Tidal och Deezer saknas men lär komma efter hand.

raumfeld_one_S_bottom

På högtalarens baksida finns en USB-kontakt där en minnessticka kan anslutas, och vars musik högtalaren och appen snabbt känner igen och kan spela upp. Det går också att ansluta en hårddisk via USB, om du har ett jättebibliotek, men då behöver den ha egen strömförsörjning.

Har du en NAS, en nätverkshårddisk, eller flera, så kan de också läggas till och all musik blandas i appen och sorteras på artist, album, genre mm.

Att köa upp musik, spela slumpmässigt och jobba med spellistor är inte lika enkelt och skoj som i Spotify, men drägligt. Däremot saknas tyvärr funktioner för crossfade och automatisk volymutjämning, och de inställningar som finns i Spotify låses automatiskt och blir obrukbara eftersom systemet använder tekniken Spotify Connect. I praktiken betyder det att appen bara är en fjärrkontroll och högtalaren själv hämtar musiken från internet. Nu är visserligen de flesta sådana funktioner uselt gjorda för alla med musikaliska öron – så kanske hellre inte alls än dåligt genomfört.

Har man knapplås på sin mobil eller padda blir det dock frustrerande att låsa upp stup i kvarten för att justera volym, då inte volymknapparna på sidan av telefonen har någon effekt i låst läge.

raumfeld_one_S_buttons

Ovansidan av högtalaren har dock volymknappar, så det är kanske ett marginellt besvär om den står nära dig. Där sitter också något lite udda: fyra snabbvalsknappar, lite som på en gammal klockradio. De kan programmeras till att till exempel starta en favoritkanal med internetradio, en speciell spellista eller något annat.

Vi fick med en liten dosa som heter Expand, som ska anslutas till din internetrouter för att ge en mer tillförlitlig streamingupplevelse. Den kostar 600 kronor och kan vara en bra investering, särskilt om du tänker skaffa ett multiroomsystem och inte bara en One S.

Expand har två antenner och skapar ett separat nätverk bara för Raumfeld, för att inte riskera några störningar eller kapacitetsbrist som gör att musiken hakar upp sig eller låter illa. På den finns också en USB-kontakt för anslutning av andra enheter, och den kan även driva en extern hårddisk utan egen strömförsörjning. Det går däremot inte att komma åt hårddisken från datorn via nätverket för att lägga till musik, om det är där ditt huvudsakliga bibliotek finns. Då får du koppla in disken till datorn och uppdatera biblioteket med din nya musik.

One S är som sagt företagets minsta enhet och kan kanske ses som en reklampelare för deras mer ambitiösa stereohögtalare Stereo Cubes, M och L, som lät imponerande när vi testade dem snabbt på ett pressmöte. Appen behöver dock bli mer komplett och få fler tjänster och funktioner för att tilltala de som lever utanför Spotifys stora mittfåra.

raumfeld_one_S

Mer om multiroom:

Test av Sonos Play:1 (hösten 2013)
5 system som ger dig trådlöst ljud i hela hemmet

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-23 01:55