Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Test av Samsung Galaxy S7 Edge – en av vårens bästa mobiler

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-05-12 11:05  |  Lästid: 4 minuter
Samsung_Galaxy_S7_Edge_gold

Bland alla fräscha telefoner våren 2016 är det egentligen ingen som kan sägas vara världens absolut bästa just nu, och det är rätt små innovationer som tillverkarna nu försöker locka oss med, förutom LG med dess moduluppbyggda G5-telefon. En riktigt bra, helt vanlig telefon i toppskiktet är däremot senaste Samsung Galaxy, där vi testat S7 Edge-modellen. Den har inget radikalt nytänkande men däremot många små förbättringar av detaljer från tidigare modeller.

* * *

Edge har en skönt rundad kant och dess 5,5-tumsskärm känns med sin form förhållandevis smidig, trots storleken. Skärmens kvalitet är väldigt fin, med mycket hög upplösning (QHD eller 2560 x 1440 pixlar). Telefonen är högblank och faktiskt jättesnygg – trogen Samsungs form men med mer exklusiv känsla – men att bakstycket är i glas och inte plast eller metall känns lite vanskligt.

Ett stort plus är att den återigen är vattensäker, med s.k IP68-klassning, vilket Sony varit rätt ensamma om att erbjuda med sin Xperia-serie i ett par år, då Galaxy S6 inte körde med samma typ av vattensäkrad konstruktion. Det kan mycket väl vara den som gör att batteriet här inte kan tas ut och bytas ut, men det räcker ofta riktigt bra, upp till två dagar vid vårt användande.

Samsung_Edge_ruler_gimmick

Samsung säger att de valt att visa klockan på skärmen för att spara ström, eftersom en stor del av de gånger man låser upp telefonen är för att kolla just tiden. Här kunde man dock tycka att Samsung borde kunna bjuda på mer info och customiserbara funktioner.

Gimmicken med rundade kanter på skärmen är Samsungs motsvarighet till Apples tryckkänsliga skärm på iPhone 6S: ett försäljningstrick mer än något som du verkligen kommer ha glädje av hela dagarna i ända. Så upplever vi det i alla fall i nuläget. Den kan användas för genvägar till favoritkontakter och appar med det krävs speciellt framtagna appar för kantfunktionerna – liksom att appar måste anpassas för att använda Apples tryckkänsliga skärm – och där kommer vi få se hur utvecklingen går under året. Det är faktiskt ingen jättegrej som varken får oss att rekommendera telefonen eller inte över den vanliga, mindre och billigare S7-modellen.

Samsung_tasks_edge_keyboard

”Tasks edge”-kantens genvägar, och till höger det lilla tillbehöret som ger ett riktigt tangentbord – säljs i nuläget dock bara i Finland av de nordiska länderna.

Av någon anledning har Samsung också bara USB 2, vilket ger långsam överföring av stora datamängder, medan övriga pryltillverkare går helt mot USB-C-tekniken. Anledningen här kan dock vara att man skickat med sin VR-hjälm till S7-köpare, och denna måste kunna anslutas till telefonen. Kanske hade de ett stort lager osålda VR-hjälmar att bli av med, och detta ansågs vara en rimlig kompromiss?

Samsung_VR

Samsung Galaxy S7 och Gear VR-hjälmen som skickades med förbeställningar.

* * *

Samsung har tagit tillbaka kortplatsen för micro-SD-kort, vilket är jättebra då lagring numera är sjukt billig – utom om den redan är inbyggd av tillverkaren. Liksom hos Huawei P9 stöds dock inte som standard ”adoptive storage”-tekniken där allt minne blir till ett (läs den recensionen för en längre förklaring). Priset på S7 Edge är lite svårbestämt men flera svenska försäljare ligger på 8 290 kronor – vilket är helt hutlöst dyrt såklart.

Det kan låta som att jag bara gnäller, men trots allt detta är Galaxy S7 Edge en underbar telefon med supersnabba prestanda och en väldigt bra skärm. Kameran är också utmärkt, den sticker inte minst ut mindre än tidigare från baksidan, den har bara 12 megapixlars sensor men dessa pixlar är större än tidigare och ger bättre lågljusprestanda.

Samsungs Android-modifiering heter TouchWiz och är inte alls lika våldsamt annorlunda än standard-Android som en del andra tillverkare, fast de försöker också se lite iOS ut. Man kan ändå ifrågasätta syftet och nyttan. Ja, det är lite mer lull-lull för den som köpt sin första smartphone, och en timmes pill för oss andra att ta bort allt onödigt. Man kan gnälla om det, men också bara köpa läget – eller en Nexus-telefon med ”oförstörd” Android 6.0 Marshmallow.

Betyg: Fiskegubbar-4

Samsung_Galaxy_S7_Edge
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:56