Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Test av Dell XPS 15 – bra MacBook Pro-utmanare med fin och kantlös skärm

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-01-13 14:41  |  Lästid: 3 minuter
XPS15_1_900px

Digitalt testar Dell XPS 15 – en ny 15-tumslaptop som likt deras fjolårsmodell av XPS 13 har en skärm utan en stor trist kant runt sig, och däremot känns mindre än den är. Det är en imponerande snygg, kapabel, lätt och smidig 15-tummare som kan mäta sig med MacBook Pro, och på några sätt överträffar den.

* * *

Vem behöver idag en 15-tums laptop att släpa runt på? Med alla smidiga 13-tummare och flexibla, ännu mindre 2-i-1-datorer får vi väl alla önskemål tillgodosedda med datorer som vi alltid orkar bära med oss och som inte stjäl viktiga kilon i packningen på resan?

Dell XPS 15 är i det perspektivet arkaisk – och därmed också i viss mån jämförbar med en annan bjässe som tiden delvis sprungit ifrån, MacBook Pro, utan pekskärm men med en väldigt tydlig målgrupp.

15-tummarna är nämligen utmärkta för kreativa människor som i flygande fläng behöver kunna redigera och visa upp bilder och filmer, bära med sig en lätt men ändå kraftfull inspelningsstudio för musik, eller för den delen spelmaskin. Utan att mäta prestanda på detaljnivå (det kan ni besöka proffssajter för) kan vi säga att XPS 15 har ett litet försprång mot nuvarande MacBook Pro då de tre olika modeller som nu släppts har Intels nya Core i5- och i7-processorer av Skylake-generationen.

Dessa innebär visserligen inte radikalt bättre prestanda än tidigare, men erbjuder vissa nya funktioner för framtiden och ska vara mer strömsnåla. Dell XPS 15 är åtminstone före MacBook Pro att använda dessa (nya datorer från Apple väntas i vår). Även bortom det silverfärgade skalet finns likheter, men XPS 15 är aningen lättare och startar på 1,8 kg och det är verkligen inte besvärande. Formatet är fantastiskt, och eftersom inte skärmen har mer än ett par millimeters kant runt sig så känns den som en 14-tumsdator. Kvaliteten känns också god och formgivningen mer som en helhet än hos många andra PC-tillverkare.

dell_xps15_3

Dell XPS 15-skärmen är underbar med mycket bra ljusstyrka och färgåtergivning, en skön icke-blank yta och ganska vid betraktningsvinkel för att vara så pass stor. Upplösningen på vårt testexmplar var bara HD, men 4K-upplöst skärm rekommenderas i det formatet och finns som tillval – pekskärm likaså, fast det kan jag tycka är onödigt. 4K-skärmen har också gorillaglas som är tio gånger så stryktåligt som den vanliga skärmen.

Vill man däremot ha bästa batteritid ska man nog undvika 4K-grafik, pekskärm och mekanisk hårddisk – med en SSD får nämligen ett större batteri plats inuti, men kostar extra. Behöver du massor av lagring kan externa diskar anslutas via datorns dubbla USB 3- eller Thunderbolt 3-kontakter.

* * *

Basmodellen med ett pris på 16 625 kronor har en Intel Core i5-processor med fyra kärnor, 8 gigabyte arbetsminne och 1 terabytes hårddisk kombinerat med 32 gigabyte flashminne. Apples 15-tums MacBook Pro startar på 22 000 kronor men är inte jämförbar rakt av, då den dels har äldre processor, lite svagare grafik men å andra sidan som standard mer högupplöst ”retina”-skärm, dubbelt så mycket minne och enbart flash-lagring i stället för långsam mekanisk hårddisk.

För 22 750 kronor får du en motsvarande eller i vissa avseenden bättre Dell XPS 15-modell – men den är just ingen Mac med dess andra för- och nackdelar – och på kreativa områden där man vill ha en 15-tummare med fin skärm används ofta Mac-program. Vill du inte experimentera vilt och försöka installera Mac OS X på din Dell så är det bättre att vänta in nästa generation MacBook Pro. Annars kan Dell XPS 15 vara ett bra köp, om du har ordentligt med slantar över.

XPS15_2

Fördelar:
• Välbyggd, lätt och snygg med mycket tilltalande skärm.
• Bra musplatta, åtminstone för att vara en Windows-dator.
• Inbyggda grafikkretsar för spel (fastän Nvidia GTX 960M ligger i mellanklassen).
• Ofta oväntat tyst och sval, jämfört med andra vi testat i klassen.

Nackdelar:
• Högt pris för modellerna med bästa prestanda.
• Batteritiden varierar kraftig med belastningen, och några 11 timmar har vi inte upplevt.
• Windows 10 är ömsom vin, ömsom vatten.

Betyg: Fiskegubbar-4

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:57