Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Test av Asus Zen AiO – allt-i-ett-datorn som ska konkurrera med iMac

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-05-09 07:43  |  Lästid: 4 minuter
Asus_Zen_AiO_1

Sedan Apple introducerade iMac hösten 2004, och helt enkelt satte in hela datorn i skärmen, har allt-i-ett-datorerna varit det smidigaste sättet att ha rejäl datorkraft på skrivbordet. Åtminstone om du inte har särskilda krav på att kunna bygga ut datorn med många hårddiskar eller den mest avancerade spelgrafiken. Ett bra exempel på en iMac-utmanare kommer från Asus och heter Zen AiO Z240ICGT (där AiO står för ”all in one”). Digitalt har testat!

* * *

Det tog ett par år innan Windows-datorernas motsvarigheter till iMac blev lika fräscha, kompetenta och väfungerande – och inte bara var fulare, billigare alternativ för hemmabruk med modesta krav. Asus har fattat det och kontrar kraftfullt!

Zen AiO-designen är vräkig med en färg de kallar för ”icicle gold”, en ganska lätt, sober guldfärg på foten och baksidan, och en rätt stor svart kant runt skärmen. Stödet sätter form framför funktion och dess fasta konstruktion kan inte justeras i höjd- och sidled. Däremot kan skärmens vinkel mot ansiktet ställas in rätt så bra.Asus_Zen_AiO_4

Medföljande tangentbord och mus är väldigt plastiga, vilket rimmar illa med en i övrigt så pass påkostad, dyr dator. Priset på just vår testmodell landar på ungefär 21 800 kronor, med en pekskärm på 24 tum med 4K-upplösning, 512 gigabyte SSD för lagring och 16 gigabytes arbetsminne. 4K-uppupplösning innebär 3 840 x 2 160 pixlar, dubbelt så många pixlar på båda ledderna mot vanlig HD, och det är verkligen en härlig skärm med mycket bra färgåtergivning.

Datorn har fyra USB 3-kontakter på baksidan, en USB-C och dubbla HDMI för att ansluta två extra skärmar. Som alltid med en så stor och fin skärm som datorn har hade man snarare önskat att en av dem var en HDMI-ingång för att kunna ansluta sina tv-spel.

asus_zen_aio_z240_3

Asus stoltserar också med en så kallad RealSense-kamera, Intels nya teknik för kamera som kan scanna av ditt ansikte och logga in dig utan lösenord – vilket funkar bra, ungefär som på en Xbox One med Kinect-tillbehöret.

Mycket av det man kan göra med en sådan kamera känns just nu lite mer som gimmick (till exempel appen 3DMe som kan scanna ditt ansikte och applicera det på olika figurer), men det kommer flera smarta sätt att använda tekniken på i framtiden. Besök gärna Intels sajt för mer info och inspiration.

* * *

Datorn har ordentliga prestanda med en fyrkärning Inte Core i7 6700T-processor av sjätte generationens Skylake-typ. Detta kan tyckas vara väl nördig nivå att ange modellen på men Intel har en så komplicerad struktur bland sina olika processornamn att man gör bäst i att söka upp deras exakta specifikationer själv och jämföra. I den röriga processorfloran är det lätt att betala för mycket för för lite.

För spel behövs inte nödvändigt många processorkärnor, snarare ren råtyrka samt snabb grafik, men för att redigera film, musik eller vissa andra ting där arbetet kan delas upp i flera processer så är antalet kärnor viktigt. Så också minnets hastighet och grafiken. Här finns 16 gigabyte arbetsminne av senaste snitt (utbyggbart till 32 gigabyte), och ett hyfsat inbyggt grafikkort i Nvidia GTX 960 M. Det funkar bra för spel som till exempel Blizzards kommande onlinespel Overwatch, och drägligt nog för videoapplikationer som Davinci Resolve.

asus_zen_aio_z240_2

Datorn startar upp på bara ett par sekunder, och presterar bra i olika mätningsprogram, och i alla vardagliga situationer – men det är värt att understryka att det framför allt är en snabb och smidig allrounddator snarare än en arbetsstation för proffsbruk eller spelentusiaster. En bra och komplett allt-i-ett-lösning som kanske inte helt står sig mot de dyraste, mest avancerade 27-tums iMac-datorerna, men duger bra för det välbeställda hushållet – och med prestanda som håller ett par år framåt i tiden.

Det finns också kraftiga prismässiga kompromisser att göra: välj traditionell hårddisk i stället för SSD, vanlig HD-skärm utan pekfunktion eller rentav en hälften så dyr modell med bara 21,5-tumsskärm. Då saknas också RealSense-kamera, hälften av minnet, processorn är av långsammare Intel Core i5-typ, hårddisken är mekanisk och på 1 gigabyte – men priset blir blott 10 000 kronor.

Asus Zen AiO är en värdig motsvarighet på Windows-datorernas sida till Apple iMac, men kostar också därefter. Imorgon tittar vi kort på några alternativ.

Betyg: Fiskegubbar-4

Asus_Zen_AiO_3
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:56