Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Teleportering – snart händer det

Digitalt-bloggen älskar ju 3d-skrivare. Därför känns det här klart värt att uppmärksamma.

I helgen tog Bre Pettis, chef på 3d-skrivarbolaget Makerbot, plats på scenen vid SXSW-festivalen i Austin, Texas. Där visade han en prototyp av 3d-skannern Digitizer, som använder laserstrålar, en kamera och en snurrande basplatta för att snabbt och enkelt omvandla (nästan) vilket objekt som helst till en tredimensionell cad-ritning. Mashable var på plats och har bilder.

Annons

Resultatet kan sedan matas in i en av företagets 3d-skrivare, en Makerbot Replicator, och skrivas ut i nya exemplar ad infinitum.

Ni förstår vad detta betyder? Låt mig förklara.

Säg att jag har en Makerbot Replicator hemma i min lägenhet. Låt oss också anta att jag är i stort behov av till exempel en smörkniv. Då kan jag ringa en kompis med en mer välbestyckad kökslåda, be honom skanna in sin smörkniv i sin Makerbot Digitizer, mejla resultatet till mig och sen – voilá – skriva ut en perfekt kopia i valfri färg.

Det är långt kvar till teleportering a’la Star Trek, men ändå. Tanken svindlar.

3d-skrivartekniken i sig är inte ny, men det som gör Makerbots grejer så fascinerande är att de är byggda för entusiastmarknaden. En Replicator går loss på ungefär 2000 dollar. Visst är det dyrt, men inte oöverkomligt.

Kombinationen 3d-skrivare och 3d-skanner har potential att fullständigt revolutionera vardagen för den som arbetar med någonting där prototyper, små plastkomponenter eller annat behöver produceras snabbt och enkelt. Men även som rena hobbyprylar är Makerbots prylar tilltalande. Flasköppnare, leksaksfigurer, klädnypor, trädgårdstomtar, skruvar och muttrar går alla utmärkt att skriva ut, om man ska tro vad internet säger.

3d-skrivaren Replicator finns att köpa här. 3d-skannern Digitizer är än så länge bara en prototyp. Framtida uppdateringar utlovas på Makerbot-bloggen.

/Daniel (@danielg0ldberg)

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar