Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Teknikåret 2015: Mobiltelefoner i mängder men var är de stora innovationerna?

Mats Rydström  |  Publicerad 2015-12-30 15:45  |  Lästid: 5 minuter

marshall_london_900px

Prylåret 2015 var varierande men som helhet imponerande det inte stort – åtminstone inte som spelåret. De omvälvande innovationerna lös med sin frånvaro medan det kom en del nya roliga prylar, som åtminstone experimenterar med form och funktion, däribland så klart massor av mobiltelefoner. Här är några av höjdpunkterna!

* * *

Tryckkänsliga skärmar utan större avtryck

Visst syntes visst nytänkande och en välbehövlig experimentlusta, men det förändrar inte i stort hur vi använder telefonerna. Ett exempel var de tryckkänsliga skärmarna i nya iPhone 6S och Huawei Mate S, som dock inte revolutionerar användningen eftersom apparna inte tar tillvara på tekniken i särdeles omfattande utsträckning. Läs recensionen av iPhone 6S här – dyr, men ändå en av årets bästa telefoner.

Huawei-Mate-S

Huawei Mate S – första telefonen att visas upp med en tryckkänslig skärm.

Batteritekniken fortsätter vara ett problem, framför allt när skärmarna ska vara mycket stora och högupplösta – vilket fick Apple att dels införa ett nytt strömsparläge i senaste systemet iOS 9 och dels släppa ett fult extrabatteri i december. Visst kom telefoner med extremt starka batterier, och milliamperetimmar (mAh) blev en ny siffra att hålla koll på – men mest i extrema nischprodukter.

iphone_laddarskal1

Nya iPhone 6S, med nya skalet som har ett klumpigt extrabatteri baktill.

* * *

Extrem skärmupplösning och krom

4K-skärmar med dubbelt så många bildpunkter som vanlig HD på varje ledd är trenden bland dyra, stora tv-apparater sedan ungefär två år. Men en sådan skrytskärm i en telefon med 5,5 i stället för 55 tums stor skärm – varför?

För att vi kan, säger Sony, och slänger in en sådan i toppmodellen Sony Xperia Z5 Premium. Den släpptes i november för omkring 8 000 kronor och finns bland annat i en ursnygg kromad version. Använd baksidan som spegel – i ungefär tio minuter innan dina flottiga fingrar varit överallt.

Den nya Xperia-linjen med modellnamnet Z5 (de hoppade helt sonika över Z4 i Europa) var överlag bra, med förbättrade 23-megapixelkameror med mycket snabb fokusering. Vår favorit blev den lilla modellen Compact – läs recension här.

SonyZ5_Premium

Sony Xperia Z5 Premium i lyxigt spegelkromat utförande.

* * *

Rocktelefon med attityd och bra ljud

Årets stöddigaste telefon stod Marshall för. Nu är det egentligen inte den brittiska tillverkaren av gitarrförstärkare som gör telefonen, men de lånar ut sitt namn till svenska Zound Industries högtalare och hörlurar sedan ett par år – oftast med lyckat resultat.

Marshall London lanserades stort i höstas med kändisar som Courtney Love på IFA-mässan och konserter i Stockholm med In Flames, Imperial State Electric, Teddybears och Graveyard (med Guns n’ Roses-gitarristen Slash som gäst).

marshall_london

Det var ett lika välkommet som ovanligt exempel på en nischad smartphone med målgruppstänk. Förutom de yttre attributen och den eventuella rockattityd man erhåller av att bära på en telefon som ser ut som en gammal gitarrförstärkare, så hade den extremt bra ljud – dels för uppspelning från dess kraftiga stereohögtalare, dels för inspelning.

Med dubbla hörlursjack kan man också dela musiken med en kompis, men också dj:a på festen genom att justera volymen individuellt, koppla ut ena signalen i en ljudanläggning och den andra i hörlurar. I övrigt kändes London lite plastig och var inte så snabb, men prislappen på runt 5 000 kronor placerade den i mellansegmentet.

* * *

Många mindre Android-nyheter

Bland alla fina Android-modeller tillhörde Samsung Galaxy S6 edge+ de bästa med sin snyggt kurviga skärm som kan visa notifikationer på kanten.

Samsung Galaxy S6 Edge 2

Motorola återkom till Sverige efter att datorjätten Lenovo köpt upp dem, och deras olika Moto-modeller är rätt trevliga och hyfsat prisvärda. Den allra mest intressanta just nu, Moto X Force, med okrossbar skärm kommer dock först i januari och vi hoppas återkomma med ett test inom kort.

Moto-X-Force

Moto X Force med sprängskiss av dess ”okrossbara” skärm.

LG Nexus 5X var stor men ändå mycket lätt och smidig och kändes kul med sitt helt rena Android Marshmallow 6.0-system. Det var inte belastat av onödigt bjäfs och oönskade appar som de andra tillverkarna oftast skickar med.

Fin 5,2-tums skärm med bättre synlighet utomhus och även den nya USB-C-kontakten, som vi säkert kommer att få se mycket mer av de kommande åren. Bland annat möjliggör den mycket snabb laddning: tio minuter ger fyra timmars batteritid.

LG_Nexus5X

* * *

Windows-telefonerna stretar på i motvind

Android och iPhone dominerar och Windows som mobilsystem får nöja sig med att segla runt i periferin. Det har i flera år varit ett lite orättvist underskattat system, som nu funkar ungefär som Windows 10 fast i fickformat och spontant känns mycket trevligt.

Tyvärr är det inte många andra än Microsoft själva som tror på Windows i telefonen. Efter övertagandet av Nokia har de börjat släppa telefoner som heter Lumia. Den nya flaggskeppsmodellen Microsoft Lumia 950 kom i december, finns i Digitalts testlabb just nu och test kommer snart.

microsoft_lumia_950

Microsoft Lumia 950 med nya Windows-systemet – den ultimata businesstelefonen?

* * *

Knapptelefonens återkomst

LG Easy Smart fick en del uppmärksamhet då den visades upp på IFA-mässan i Berlin i september – och vi skrev om den här! En telefon som tar oss tio år tillbaka i tiden, med vikbar clamshell-konstruktion, och riktiga knappar, men också modern teknik inuti.

Mångfald är bra – mer av den varan 2016, tack!

LG_EasySmart
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2015-12-30 16:09