Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Ta kontroll över slösaktiga Twitter!

Mats Rydström  |  Publicerad 2014-08-23 17:40  |  Lästid: 2 minuter

Folk som använder lagringsutrymme och bandbredd slösaktigt provocerar mig, och eftersom det nu är höst och slut på det roliga är det städdags även i datorn. Dagens proffstips, från utmärkta sajten OSXDaily, är riktat till alla Mac-användare som också använder Twitter.

Slarvpellarna som programmerat det överlag slöa och orimligt resurskrävande Twitter-programmet till MacOS har styrt så att programmet samlar på sig sjuka mängder Twitter-bilder i en folder djupt inne i din burk som du aldrig ser till – till största delen i onödan. I mitt fall var den runt 500 megabyte, motsvarande ungefär 10 % av ledigt utrymme på min 128 gigabyte lilla disk.

twitter

Eftersom det då är av högsta intresse att inte slösa med utrymmet mer än absolut nödvändigt beskriver jag här i fyra extremt enkla steg hur du rensar du bort skiten och gör plats för kattbilder, boogie-mp3:or eller vad som intresserar dig:

  1. markera och kopiera följande: ~/Library/Containers/com.twitter.twitter-mac/Data/Library/Caches/com.atebits.tweetie.profile-images/
  2. i Findern, tryck skift-kringla-G (kortkommande för Gå till mapp)
  3. klistra in ovanstående sökväg
  4. du ser då en jäkla massa filer som du markerar och slänger i papperskorgen på valfritt sätt

Om du inte automatiskt ser hur stor plats de tar så kan du ju gå upp en mappnivå och kolla först. Tryck kringla+pilupp, sen kringla+I. Efter att ha rensat startade jag upp Twitter för att ta skärmdumpen ovan, och direkt lagrades 2 megabyte helt onödiga bilder utan att jag klickat någonstans alls.

Skulle du vilja stoppa Twitter från att lagra bilder där i fortsättningen, så läs hela OSXDaily-artikeln för ett lite mer avancerat tips som även sätter punkt för detta.

I nästa inlägg visar jag hur du gör samma sak med Spotifys temporära lagring (dess cacheminne på datanördspråk), som de flesta heller inte har någon koll på. Detta näsvisa konstaterande baseras på en ovetenskaplig rundfrågning av fem personer i bekantskapskretsen.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-23 03:25