Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Lugn nu, Appleklockan är bara ett rykte

Apple ska släppa ett armbandsur, kan man läsa idag. Det är värt att ta den uppgiften med en stor nypa salt. Att spekulera kring kommande Appleprylar är en konstform lika gammal som… ja, gammal är den i vilken fall.

Annons

De flesta artiklar har den här Bloomberg-nyheten som källa. Där citeras en anonym person som uppges ha “kännedom om företagets planer”. Det kan vara vem som helst, med andra ord. En analytiker, Oliver Chen från Citibank, får sedan spekulera fritt och strösslar lite siffror omkring sig. I år ska det säljas armbandsur för 60 miljarder dollar, får vi veta.

Killar som Oliver Chen går det tretton på dussinet. Ett knep ur branschen: journalister som inte har något bättre att fylla sin artikel med ringer en analytiker och ber om siffror.

Själva klockan ska (kanske) köra Iphone-operativsystemet IOS i någon form, skriver Bloomberg. Den ska (kanske) kunna användas för att ringa och kolla kartor och kommer (kanske) släppas redan i år. Apple  säger, som vanligt, ingenting. Klockan, som medierna redan döpt till Iwatch, är varken bekräftad eller dementerad från officiellt håll.

En anonym källa och en analytiker. Lite genrebilder plockade från webben och 7000 tecken fri spekulation. Resultatet: rewrites över hela världen. Det, gott folk, är teknikjournalistik anno 2013.

Men hey, inga höga hästar. Digitalt-bloggen hakar på. Vi vill ju också ha klick.

Det är nämligen inte alls osannolikt att vi får se en Apple-klocka så småningom. Många ser wearable computing, alltså teknik man bär på kroppen, som nästa stora megatrend i prylbranschen. Nike har redan hoppat på tåget med sitt Fuelband. Digitalt-bloggen har tidigare skrivit om Kickstarter-klockan Pebble, och Google är på gång med sina terminator-brillor Google Glass. Om trenden håller i sig är det givet att Apple, världens största teknikbolag, också vill ha en del av kakan.

Dessutom har Apple redan varit och nosat på området tidigare. Minns den sjätte generationens Ipod-nano, som var så lik ett armbandsur att till och med Steve Jobs skämtade om just det. För den som vill ha en Iwatch redan idag gör ett Lunatik-armband för 39 dollar ett helt okej jobb:

Ett Lunatik-armband för 39 dollar förvandlar din Ipod Nano till ett armbandsur.

En mindre och lättare version av prylen ovan, med stöd för appar och rejäla synkmöjligheter gentemot en Iphone, skulle förmodligen vara nog för att få de flesta av oss att öppna plånboken. Jag själv inkluderad.

/Daniel (danielg0ldberg)

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar