Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

SVT Play och tv-licensen – så funkar det

Från och med lunchtid i dag kan man se alla SVT:s kanaler direktsända på nätet. Det är en så kallad big deal, av flera orsaker. Låt oss reda ut.

För det första är det på tiden. SVT Play är en utmärkt tjänst med så gott som hela SVT:s utbud, när man vill. Det enda som har saknats har varit hela kanaler. Att det har dröjt beror inte på att det är svårt – att sända kanalen direkt är tekniskt enklare än att lägga upp bibliotek med enstaka program. Snarare behövde lagen ändras. Lagen om tv-licens har nämligen haft en lite märklig twist.

Annons

Det handlar om hur en tv definieras. En maskin som ”är avsedd för att ta emot tv-sändningar” heter det. Vad som innefattas i det begreppet beror ju på hur tv-sändningarna sker.

Om de till exempel skickades ut via Skype så skulle allt som körde Skype vara en tv. Sker sändningarna via webben så är datorer och plattor tv-apparater i lagens ögon. Märkligt? Ja, lite. Men så har det varit länge. SVT har bara låtit bli att sända hela kanaler över nätet (Nej, program som kan spelas ett och ett räcker inte. Man kan också fråga sig om en dator verkligen är ”avsedd för” att ta emot tv-sändningar, men Radiotjänst har åtminstone sin tolkning klar för sig.).

Som alltid när tv-licensen kommer på tal så blir det fullständigt ramaskri. Att leva utan tv för att spara pengar är realistiskt. Att vara utan dator i princip omöjligt. Rimligtvis ska närmare 100 procent av befolkningen betala licenspengar nu. I dag betalar omkring 90 procent.

Så den alltid lika kluriga bredbandsoperatören Bahnhof fick en idé. Vi blockerar SVT Play för de som vill slippa! Tilltaget är mycket typiskt för företagets vd Jon Karlung. Han är annars känd mest för att bygga serverhallar designade för James Bond, erbjuda  fristad åt Wikileaks och lura hela världen att Pol Pot har sökt asyl i Sverige.

Radiotjänst meddelade kvickt att det hela var ett slag i luften. Blockera hur mycket du vill, licensen ska betalas ändå. Jag gissar att det beror på att datorn även kan kopplas upp via till exempel mobilen. Tills den inställningen ändras så kommer man inte undan.

/Linus

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar