Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Superbilar, uppkopplade kylskåp, papperstunna skärmar och smarta klockor från CES-mässan

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-01-06 07:45  |  Lästid: 3 minuter
faraday_future_FFZero1

Prylveckan rullar vidare – här med 6 roliga nyheter från CES i Las Vegas, däribland världens kanske vassaste elbil hittills?

* * *

1. Tesla-utmanaren med 1 000 hästkrafter

Coolast bilnyheten från CES hittills kommer från Tesla-konkurrenten Faraday Future och heter FFZero 1 – en superbil i Ferrari- och Lamborghini-klass med 1 000 hästkrafter och teknik för förarlös körning, med vad de kallar ”en varierande grad av självstyre”.

Kolla deras reklamfilm i mobilen där du kan vrida dig runt i 360 grader (funkar också på datorn med Chrome men du får peka med musen).

2. Microsoft vill göra bilfärden tråkigare

harman_car_productivity

Med framtidens självkörande bilar blir restiden en trevlig vilopaus, eller rent bortslösad produktivitet enligt  mörka krafter som Microsoft och Harman. Med ett nytt samarbete vill de koppla in Office-paketet i bilen, vilket dock kanske inte primärt kommer att innebära att aptrista Excel-dokument projiceras på framrutan (vilket vore mumma ur en industrispions perspektiv). Till en början lär det nog snarare handla om att lyssna på och svara på mejl, Skypa och göra annat tråkigt med röststyrning.

3. Rulla ihop all världens tidningar

lg_foldable_oled

Det kanske mest framstående företaget inom bildskärmsteknik, LG, har tagit fram en prototyp på en skärm som kan rullas ihop som en tidning. Det är en ”papperstunn” OLED-skärm på 18 tum, som skulle innebära att du kan bära med dig alla tidningar i ett välbekant format. När detta kan bli en verklig produkt och vad den ska användas till är dock svårt att säga.

4. Smart klocka för mörkeräventyraren

garmin_tactix_bravo

Garmin satsar på smarta klockor och har med sin nya Tactix Bravo en modell för folk som tar sitt sportande och äventyrande på allvar. Extremt stryktålig design, skärm med nattläge som kan användas ihop med mörkerseende glasögon, och ett positioneringssystem som både använder GPS, ryska GLONASS och EXO för mycket stor noggranhet.

5. Klockan som mäter blodtrycket

omron_project_zero

Ett helt annan slags smart klocka som inte bara kan mäta puls utan också en blodtrycksmätare att bära runt på handleden. Bra för alla med osäker hjärthälsa, men de demosnuttar som Digitalt sett hittills varslar om att det är en stor och klumpig klocka som snarare kommer att användas inom sjukvården än att bäras runt på stan.

6. Framtidens kylskåp som kan spionera

samsung_family_hub

För 45 år sedan förutsåg sci fi-författaren Philip K. Dick trenden ”Internet of Things” som handlar om alla uppkopplade prylar i hemmet och runtom oss. I boken Ubik var manickerna dock i maskopi med myndigheter och företag, och fastän det om man är konspiratoriskt lagd kan låta som en plausibel utveckling handlar det nu mest om att ha fräsch sallad hemma vid alla tillfällen.

Så… välkommen, Ubik-kylen Samsung Family Hub!

Den har kameror inuti för att kunna tala om för dig när det är dags att beställa hem matvaror, och en 21-tumsskärm utanpå där du kan göra just detta och mycket annat. Detta kommer dock bara funka i världens modernaste land, Sydkorea. Kylen ska också kunna prata med och styra övriga smarta uppkopplade prylar i hemmet.

Hälsoindustrin lär säkert vara intresserad av att ta del av ditt kylskåps innehåll och dina matvanor för att kunna sälja annonser på skärmen, med beskäftiga tips om en sundare livshållning.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:57