Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Strömma musik till din stereoanläggning med Chromecast Audio

Mats Rydström  |  Publicerad 2015-10-05 11:53  |  Lästid: 2 minuter
Google_Chromecast_Audio

Strömma musik till stereon med Googles nya Chromecast Audio – en snygg, vinylskive-inspirerad puck som precis haft säljstart och kostar blott 390 kronor. Nyheten kom i slutet av förra veckan och innebär en mycket billigare lösning för att strömma ljud i hemmet än att skaffa nya högtalare eller ett multiroomsystem.

Den första Chromecast var en smidig sticka att stoppa i tv:ns hdmi-uttag för att sedan kunna strömma in film på ett mestadels smidigt sätt. Du har säkert redan en gammal stereoanläggning för att lyssna på vinyler och CD, och trådlösa högtalare av olika slag, och Chromecast Audio gör dem trådlösa.

Den kräver ström via micro-usb-sladd och för över ljudet via en vanlig 3,5-millimeterskontakt, så för att ansluta till en vanlig stereoanläggning med röd och vit rca-kontakt krävs en billig sladd för ett par 20-lappar. Klarar också att skicka in ljud till en optisk ingång, vilket kräver specialsladd.

google_chromecast_audio_2

Det funkar lite som ett fattigmans-multiroom. Du kanske invänder att det väl inte är något problem att skicka musiken via bluetooth till din moderna trådlösa högtalare? Nej, om du står ungefär bredvid (inom 10 meter i teorin men sällan i praktiken), men i ett större hem ställer usel bluetooth-räckvidd ofta till det vid musiklyssning som hackar och är allmänt otjänlig. Chromecast Audio jobbar, likt multiroom-system som Sonos, Raumfeld m fl, via wifi och ger dig större räckvidd och mer tillförlitligt flyt i musiken.

De har stöd för flera av de större musiktjänsterna, samt Googles Chrome-webbläsare. Kompatibla appar har fått en ”cast”-knapp för att skicka iväg ljudet, däribland finns Spotify, Deezer, TuneIn (radio) men inte Apple Music, som hittills inte tycks samarbeta med några andra över huvud taget – men kanske borde det.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-13 15:08