Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Stilren skivspelare som kan digitalisera vinylskivor men också spelar dem snyggt

Audio_Technica_AT-LP5_1
Audio Technica ger ut snygga skivspelaren AT-LP5, som Digitalt fått prova på IFA-mässan – under mindre än optimala ljudförhållanden, med buller och stök. Men det preliminära intrycket är gott.

Vinylskivorna har gjort stark återkomst de senaste tio åren, åtminstone i vissa kretsar där musiken är värd någonting mer än – i bästa fall – 9 kronor för en mp3-fil. Vinyl har ju alltid varit det trevligaste sättet att spisa musik sedan din farfar sa just ”spisa musik”.

Annons

Tyvärr säljer många mindre seriösa butiker festligt retro-designade budgetskivspelare som påstås kunna trolla in den gamla skivsamlingen i datorn. Dessa bör undvikas. Audio Technicas AT-LP5 kan också detta men duger också mycket bra till att faktiskt njuta på vinylskivorna om och om igen på skivtallriken – vilken din övriga ljudutrustning än är.

Den har sober, mitt emellan blank och sidenmatt finish, och påminner lite om klassikern Sonab 85 S, fast  slimmare och lättare. Det finns många typer av skivspelare tekniskt sett men två huvudskillnader är remdrift eller direktdrift (se nedan). AT-LP5 har direktdrift och startar på 1,7 sekunder.

Audio_Technica_AT-LP5_3

Den J-formade tonarmen är inspirerad av Audio Technicas spelare från 60-talet, och en ny pickup har tagits fram just för denna spelare: AT95EX. En vinylspelare skickar inte ut samma typ av signal till förstärkaren eller högtalaren som andra ljudkällor. Det behövs en specialförstärkare mellan skivspelaren och resten av de ljudalstrande prylarna, av nördarna ofta kallad RIAA-steg (namngiven efter branschorganisationen Recording Industry Association of America, som slagit fast metoden för detta).

Denna skivspelare har inbyggt sådant som gör att den kan kopplas rakt in i en modern portabel högtalare av valfritt slag. Har du en gammal stereoanläggning eller redan äger ett bättre separat RIAA-steg kan du med en omkopplare välja att använda dessa istället.

Via en USB-kontakt kan musiken skickas direkt in i en dator. Programmet Audacity medföljer för både PC och Mac, med vilket du spela in dina vinylrariteter och göra dom till digitala filer att spisa på bussen eller i bilen.

Priset är satt till 450 euro men vad det kan komma att bli i Sverige, eller när spelaren börjar säljas, saknar vi ännu information om.

Audio_Technica_AT-LP5_2

Direktdrift eller remdrift?

Med remdrift leder gummiremmar om kraften från motorn till skivtallriken, och det har ansetts lite mer stabilt och används både för billiga och dyra audiofil-spelare. Direktdrift driver tallriken direkt, och används bland annat i Technics klassiska DJ-spelare eftersom det ger en mycket snabb start.

Lägg nålen på skivan där låten börjar, dra tillbaka en tredjedels varv ungefär, och skivtallriken är uppe i full fart lagom till att nålen prickar låtens första toner. Somliga fnyser åt direktdrift men i prisklassen runt 5 000 kronor är det inget att bråka om.

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar