Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

SteelSeries Arctis 5 är en utmärkt ny spelhörlur med design som inte avskräcker

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-11-23 15:38  |  Lästid: 3 minuter
SteelSeries Arctis Family Shot

SteelSeries är en av de mer ambitiösa tillverkarna av speltillbehör, och lanserar nu en snygg ny serie spelhörlurar, Arctis, som Digitalt har testat under en längre period. Ett headset som även funkar för musiklyssning vid datorn och – om du törs – på stan.

* * *

SteelSeries Arctis visas i dagarna för första gången upp i Sverige, då de finns på plats på Dreamhack i Jönköping den 23-25 november. Företaget säger sig vilja göra uppror mot vanliga spelheadset och har delvis frångott designnormen med stora klumpiga åbäken, såväl i branschen som helhet som sina egna andra modeller. De har hämtat inspiration från sportvärlden med ett justerbart, utbytbart band som påminner om motsvarande på skidglasögon, och bekväma öronkuddar i AirWeave-material. Detta ger en mycket skön passform även under heldagssessioner, vilket är a och o i e-sportvärlden, men även om du ska sitta på ett kontor åtta timmar om dagen.

SteelSeries Arctis 5 Black - Illumination

Arctis-serien består av modellerna 3, 5 och 7 i svart eller vitt – alla med samma grundläggande design – varav de två första släpps nu inför julsäsongen och kostar 900 respektive 1 100 kronor. De säljs dels via företagets egen webbshop och kommer initialt finnas i vissa butiker i begränsad upplaga.

De har samma ljudteknik som återfinns i deras flerfaldigt dyrare proffslurarna Syberia 800 (3 200 kronor). Mellanmodellen 5 (bilden ovan), som är den Digitalt-bloggen testat, har pulserande ljus runt kanterna på vanligt spelnördsvis när de är inkopplade i datorn via usb. De blinkar tack och lov inte när du har dem inkopplade med vanlig 3,5-millimeters hörlurssladd i telefonen, och ljuseffekterna kan stängas av eller justeras med programvaran som finns både till Windows och Mac. De kan även användas till spelkonsoler via 3,5-millimeterskabel, men jag har endast testat till datorspel och musiklyssning.

Ljudbilden är luftig utan speciellt påträngande bas eller vass diskant, och med stor stereoseparation. Allt kan justeras i programmet med EQ, en obehaglig kompressor som ingen vettig människa använder, och mycket mer inklusive att skapa olika profiler för favoritspelen.

steelseries_app

Mikrofonen tar upp från två håll vilket ger bättre talljud än hos genomsnittet i prisklassen, och sitter på en utdragbar, böjlig plastarm som i inskjutet läge döljer den någorlunda väl. Hörlurskåpan har en knapp för att aktivera mikrofonen som då lyser med en röd lampa, samt ett hjul för att ställa volymen. Detta kan du också göra på en utmärkt liten dosa mellan hörluren och datorn, där dels volymen kan justeras från 0 till 100 procent men också balansen med chatten. (Arctis 3 har bara vanlig hörlursanslutning och varken usb eller den extra volymdosan).

Ljudkvaliteten, komforten, designen och framför allt priset gör SteelSeries Arctis 5 till en kombinerad hörlur och spelheadset som vi verkligen kan rekommendera.

Betyg: Fiskegubbar-4

SteelSeries Arctis 5 Black - On Ear Control

Toppmodellen Arctis 7 kommer först någon gång i vår och lär kosta mellan 1 500-1 700 kronor (lite beroende på valutakursernas utveckling) och skiljer sig främst i det att de är trådlösa, med batteri för upp till 15 timmars spelande.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:55