Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

Steam skickar ut testkonsoler, släpper operativsystem

steam1

De första betatest-exemplaren av Steam Machine har skickats ut till 300 testare, i en rätt tuff förpackning, må jag säga. Här kan man kolla en sån där uppackningsvideo.

Samtidigt släpptes också operativsystemet SteamOS i version 1.0, som vem som helst kan installera och experimentera med på sin befintliga reservdator om man har någon sådan. OBS: När du installerar SteamOS ryker alltså prick allt annat!

Annons

Tanken med Steam OS är alltså ett spelsystem i vardagsrummet för att köra Steam-spel på sin jätte-tv. I stället för .NET och en massa obegripliga uppdateringar för att folks affärssystem ska funka är SteamOS ett slimmat system, baserat på Linux-varianten Debian 7.1, för bästa möjliga spelprestanda, och nedladdningen för installation är bara på 1 gigabyte vilket verkar positivt.

steam2

Det ska också finnas mediacenter-funktionalitet och möjligheter att streama spel från en annan PC eller Mac. Tänk på att spel måste vara specialutvecklade för Windows, Mac eller Steam OS och det lär nog dröja bra länge innan allt som säljs på Steam-affären är körbart i Steam OS. Börja läs mer här och deras frågor och svar. Arstechnica har också en överblick i videoform.

Har mycket att komma ikapp med efter två veckor på resa, och har givetvis inte hunnit testa SteamOS ännu, men kommer säkert experimentera med en gammal dammsamlare i garderoben medan jag julspurtar med ett sammelsurium av information här på bloggen.

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar