Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Spelklassikern King’s Quest återupplivas med fem nya delar

Mats Rydström  |  Publicerad 2015-07-30 12:07  |  Lästid: 3 minuter

kings_quest_1
King’s Quest definierade i mångt och mycket äventyrsspel som genre – åtminstone del ett till fyra som släpptes åren 1984-1988. Nu kommer första delen i en ny serie om fem spel som ska introducera King’s Quest för de yngre generationerna, och förhoppningsvis funka som en bra nostalgitripp för de äldre.

* * *

kings_quest_2

Då, 1984, var persondatorn IBM PC rätt ny på marknaden, kostade en halv årslön, hade grafik med max 16 färger samtidigt och en hårddisk på 10 megabyte i ett extra kabinett. Drygt 30 år senare har lilla spelstudion The Odd Gentlemen från Los Angeles livat upp den gamla spelserien på nytt för Xbox, Playstation och PC och släppte igår första kapitlet A Knight to Remember.

Originalspelets hjälte, Kung Graham, är nu mycket gammal, blickar tillbaka på sitt liv tillsammans med barnbarnet Gwendolyn. Spelet är upplagt som flashbacks och The Odd Gentlemen hoppas att det här både ska tilltala gamla nostalgiker i 40-årsåldern, som kanske också vill spela tillsammans med sina ungar.

Originalseriens skapare, paret Roberta och Ken Williams från Sierra On-Line, har funnits med som rådgivande producenter.

– De är verkligen de bästa spelmentorer, eller föräldrar, man kan ha och det var viktigt för mig att ha deras välsignelse för projektet. King’s Quest är min favoritserie genom alla tider så det är ett drömprojekt att jobba med detta, säger Matt Korba som är creative director och grundare av The Odd Gentlemen.

kings_quest_matt_korba

Vad har ni lärt er av dem?
– På Sierra hade de en triangelfilosofi som bestod av gameplay, story och design och att alla de tre delarna måste jobba ihop för att det ska bli ett bra äventyrsspel. I vårt spel försöker vi leva upp till det och använder olika metoder för att förmedla varje situation på rätt sätt.

I spelet kan varje problem lösas på olika sätt och i rätt fri ordning, och beroende på dina val ändras storyn.

– Någon kanske tycker att det är löjligt att lägga så mycket energi på delar av spelet som kanske bara tredjedel av alla som spelar kommer se, men japp, det har vi gjort.

Spelet präglas av ironi och insiderskämt, som säkerligen går alla utom verkliga King’s Quest-nördar förbi, och hur många det här verkligen kan vara relevant för återstår att se. För undertecknad som ägnade barndomens lediga dagar från plugget åt att plöja gamla spelen är det ett kärt återseende.

För att berätta historien har de satsat lite extra på röstskådisar, även för mindre roller. Gamle Kung Graham spelas av Christopher Lloyd (galne uppfinnaren Doc i Tillbaka till framtiden) och fungerar som ciceron genom spelet. Bland de andra finns Tom Kenny (som är Spongebob Squarepants), Robin Williams dotter Zelda Williams, och Wallace Shawn (The Princess Bride, Toy Story, Gossip Girl).

kings_quest_christopher_lloyd

Grafiken är handmålad med vattenfärger och inscannade, och fastän det inte egentligen återknyter så mycket till spelets rötter är det ett trick som funkar för att ge spelet en egen prägel.

King’s Quest Chapter 1 – A Knight to Remember finns ute nu till PC via Steam, PS4 och PS3, Xbox One och Xbox 360 via deras respektive onlinebutiker.

Har du aldrig spelat något av originalspelen? Så här såg King’s Quest – A Quest for the Crown från 1984 ut.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-23 03:37