Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Spela in dina låtidéer med Apples nya Musikmemon eller en riktig diktafon

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-02-20 07:43  |  Lästid: 2 minuter
apple_musikmemon_olympus_LS-P2

Diktafonen har varit såväl journalistens som musikerns bästa vän i många år, och med Röstmemo-appen i iPhone har många stora artister som små garageband kunna spara sina infall och idéer för inte glömma bort eventuella hits. Tyvärr blev ljudkvaliteten av någon oförklarlig anledning sämre via senaste iOS-uppdateringen, och tyvärr kan man inte heller göra inställningar för inspelningskvalitet, volym med mera.

Ladda ned nya appen Musikmemon gratis!

apple_musikmemon

Nya appen Musikmemon – som kom för ett par veckor sedan – är betydligt bättre. Det rör sig om en gratis-app från Apple men den installeras inte automatiskt i din telefon. Du finner den här på iTunes!

Med Musikmemon blir möjligheterna långt större. Ljudkvaliteten är mycket högre och man kan sortera sina inspelningar bättre, få hjälp med automatisk ackordanalys och därefter lägga på trum- och baskomp. Om du får inspiration tätt som tätt kan den ställas in att automatiskt börja spela in när du gnolar på något. Spåren sparas via iCloud och kan öppnas med Mac-programmen Garageband eller Logic.

Rekommenderas!

olympus_LS-P2

Skaffa en riktig diktafon för bästa resultat

Duger inte det för att ta upp dina idéer och inspelningar har till exempel Olympus nyligen släppt två nya kompakta och väldigt kompetenta diktafoner. LS-P2 kostar 2 900 kronor och är byggd i gedigen metall men ändå kompakt, och spelar in i långt högre kvalitet än en cd-skiva (upp till 96 kHz och i 24 bitar).

Till skillnad från en enkel mobiltelefon klarar de också mycket höga ljudvolymer, upp till 120 decibel vilket gör den mycket användbar för att spela in konserter eller högljudda repetitioner.

Inspelningarna lagras på det inbyggda minnet på 8 gigabyte, men kan också byggas ut med micro sd-kort eller usb-stickor. Batteriet räcker upp till hela 39 timmar och inspelningstiden uppgår till 253 timmar. Den kan även skicka ljudet direkt via bluetooth till hörlurar eller någon annan ljudanläggning.

Diktafonen har tre mikrofoner – två är riktade för att ta upp en stereoljudbild men den tredje är rundupptagande och kompletterar och ger ännu mer realistiska inspelningar (den 900 kronor billigare modellen LS-P1 har bara två mikrofoner).

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-03-02 14:44