Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Sparka igång hösten med sex smarta bärbara datorer för Windows 10

Mats Rydström  |  Publicerad 2015-08-03 06:55  |  Lästid: 5 minuter

windows10_datorer_start
Windows 10 släpptes i slutet av förra veckan – det vettigaste operativsystemet från Microsoft på många år. Ett par hundra miljoner datorer står inför en förvandling de närmaste åren. Är din dator lite till åren och har det blivit dags att köpa nytt inför höstens jobb, skola eller projekt? Här är sex av de bästa bärbara just nu och lite allmän rådgivning.

* * *

Egentligen kan du köra Windows 10 på en sju-åtta år gammal dator, men för att få en rejäl omstart till hösten kanske en sprillans ny dator kan ge dig en extra skjuts och inspiration.

Under 2015 har 2-i-1-prylarna varit en trend. Datorer som också har surfplatte-egenskaper, med skärmar som kan vikas åt olika håll eller tas isär. Ofta kompromissar de med prestanda, men inte alltid. Windows 8 var rörigt och kunde inte bestämma sig om det var till för datorer eller surfplattor, och var inte bra till någotdera. Windows 10 är betydligt bättre, och framför allt för dig som bara vill ha en produktiv, vanlig dator utan pekskärm.

En annan trend är Intels nya Core M-processor, som gör att datorn inte behöver en fläkt. Man ska ha klart för sig att datorer med sådana är långsammare och i de flesta fall varken billigare eller med bättre batteritid än motsvarande med fullvärdiga processorer. Exempel: Apple Macbook (nya 12-tumsmodellen) eller Lenovo Yoga 3 Pro.

Inom kort kommer datorer med Intels nya ”Skylake”-processorer. Kan du vänta ett par månader på att bestämma dig för en investering som ska räcka i många år, ja det kan löna sig. Men behöver du en ny burk direkt så bör du åtminstone kolla in följande sex alternativ innan du går på något lockpris-erbjudande.

En del leverantörer passar nu på att rea ut modeller för att slå mynt av Windows 10-släppet. Inför varje terminsstart går det ofta också att göra fynd. Men var vaksam så du inte blir pålurad någon utgången modell, speciellt om du handlar av de där stora elektronikvaruhusen som ofta ligger vid stora parkeringsplatser i stadens utkant. Visst kan det vara lockande att spara ett par tusenlappar, men kommer du verkligen hem med det du bestämt dig för?

* * *

1. Dell XPS 13 är årets allround-laptop

1_dell_xps_13

Med en 13,3 tum stor skärm som går ända ut i kanten är tredje årsmodellen av Dell XPS 13 den mest utrymmeseffektiva datorn i sin klass, och tar inte mer plats på skrivbordet än en vanlig 11-tummare. Den finns i flera olika modeller men ett smart tips kan vara att helt strunta i pekskärm, så spar du både pengar och får bättre batteritid på köpet.

Pris: från 11 800 kr

* * *

2. Snygg 2-i-1 med HP Spectre x360

2_hp_x360_spectre

Snygg i matt silver med diverse blanka detaljer och Hewlett-Packard utskrivet i klartext i stället för den vanliga fula HP-loggan. Intel Core i5- eller i7-processorer – och inte strömsnåla, fläktlösa och småslöa Intel Core M – samt skärm som kan vikas hela vägen runt så att datorn blir en surfplatta. Eller läggas platt på bordet, eller ställas som ett tält. Du avgör hur du vill jobba.

Pris: från 10 500 kr

* * *

3. Billiga och lätta Asus ZenBook UX305

3_asus_zenbook_ux305

Tunn, lätt med vikt på blott 1,2 kg och snygg med ett lock i metall med ett slags virvelmönster. Att denna 13-tummare är så slimmad beror på strömsnåla Intel Core M-processorn som gör datorn knäpptyst i alla lägen, men inte lämpad för mer avancerad filmklippning eller spel. Närmast jämförbar är Apples nya 12-tums Macbook, som är hela 6 000 kronor dyrare.

Pris: från 8 500 kr

* * *

4. Speldatorn Alienware 17 kan byggas ut

4_alienware_17

I väntan på att Razers nya modell av Blade Pro med 17-tumsskärm, som Digitalt skrivit om tidigare, ska börja säljas i Europa så får Alienware representera speldatorgenren. De finns med 13, 15 och 17 tums skärmar och en extralåda, som kan köpas till för ett par tusenlappar, för att sätta i riktigt avancerade grafikkort. Svårslagna prestanda, och smart på lite sikt då du bara kan byta till nyare grafikkort i lådan. Men väldigt, väldigt nördigt.

Pris: från 16 500 kr

* * *

5. Batterirekord i Lenovo ThinkPad X250

5_lenovo_thinkpad_x250

För den som inte bryr sig lika mycket om design som om extrem batteritid och tuff kvalitet. Nya X250 är ganska tjock och värre blir det med det extrabatteri som ger datorn upp till 20 timmars batteritid. Den rustika konstruktionen uppfyller vissa militära specifikationer, den matta skärmen funkar bra för utomhusbruk, men är lite trist lågupplöst som standard. Startpriset för den enklaste modellen är lågt och möjligheterna stora till dyr customisering!

Pris: från 6 400 kr

* * *

6. Apple för den obeslutsamme

6_apple_macbook_pro_retina_15

Ja, du köper väl inte en Apple-dator för att bara köra Windows, men om du vill ha det bästa av båda världar så tycks Windows 10 funka smidigast hittills för att hantera bägge systemen. Den mest attraktiva modellen är den i maj släppta MacBook Pro med 15-tums retinaskärm, Iris Pro-grafik och den nya tryckkänsliga pekplattan. Startpriset är dock det dubbla jämfört med de vanliga PC-tillverkarnas modeller. Tänk i vilket fall på att ha minst 256 gigabytes lagring för att få plats med alla program och spel och få ut mesta möjliga nöje.

Pris: från 22 000 kr

* * *

Men vänta med Microsoft Surface

Microsoft_SurfacePro3_1

Microsofts egen hybrid av dator och surfplatta fungerar riktigt bra, är fint byggd i lyxiga material och hade i fjolårets modell Surface 3 Pro goda prestanda till hyfsat pris. I våras kom den billigare modellen Surface 3, som inte skäms för sig i sin klass mellan 5-6 000 kronor. Men det är ju inte orimligt att tro att det kommer en Surface 4 Pro i höst eller vinter – och går du och funderar så är det klart smartast att vänta med ett köp.

* * *

Mer om datorer:

9 saker som Microsoft gör för att blåsa liv i spelandet med Windows 10

Datorerna som ser ut som en minnessticka – snart exploderar trenden

Vass speldator med snyggt yttre, snabbt inre och skärm i pekplattan

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-23 03:32