Annons

Digitalt
Mats Rydström skriver om allt nördigt och nytt i teknikvärlden för Café.

Annons
 

SpaceX raket redo att flyga igen – hurra för rymdåret 2015!

spacex_falcon9

Innan det är dags att sparka igång teknikåret 2016 – med den stora CES-mässan i Las Vegas, som slår upp portarna på onsdag – tar vi ytterligare några tittar på vad som hände 2015. Först… rymden! (foto: SpaceX)

Annons

I år lyckades såväl Amazon-grundaren Jeff Bezos och hans Blue Origin som Tesla-entreprenören Elon Musk och SpaceX landa sina respektive återbrukbara rymdraketer – vilket är ett mycket stort framsteg inom rymdforskningen.

SpaceX sköt upp raketen Falcon 9 ur atmosfären och landade sedan startraketen igen vid Cape Canaveral på morgonen den 22 december. Dels är det viktigt med ett icke-statligt rymdföretag som når sådana experimentella framgångar, och en välkommen revansch efter ett första försök i år där raketen exploderade.

Dels är principen med en återanvändbar raket viktig för att kunna genomföra prisvärda rymdfärder i framtiden. För Falcon 9 ska en tankning kosta 200 000 dollar, vilket är marginellt jämfört med tillverkningskostnaden på 60 miljoner dollar för hela mojängen. Det är en tredjedels procent.

Se rymdfärden från den 22 december här:

Ur ett svenskt rymdenperspektiv har vi också ögonen på svenskättade astronauten Jessica Meir vid NASA, som avslutade sin grundläggande träning i somras. Följ henne på Twitter: @Astro_Jessica.

* * *

Läs också om…

• Bästa mobilerna
• Bästa högtalarna
• Bästa hörlurarna
• Bästa spelen
• Bästa musiktjänsterna

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar