Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Sonys kommande multiroomhögtalare är fulsnyggt fyrkantiga men flexibla

Mats Rydström  |  Publicerad 2016-02-08 12:20  |  Lästid: 3 minuter
sony_srs_multiroom

Sony är sist på bollen att satsa på multiroom-högtalare – och de två modellerna vi presenterar här kommer dessutom inte att släppas förrän i juni. Men om de låter lika trevligt som deras tidigare småhögtalare med samma design (läs till exempel testet av deras gamla SRS-X3) kan de vara väl värda att vänta på. Jag har alltid gillat Sonys tekniska/tråkiga design, men gör du inte det kan det ändå vara värt att lyssna på vad högtalarna klarar av…

* * *

Högtalarna ska funka ihop med en app på samma sätt som Sonos, Raumfeld och de andra multiroom-anläggningarna, de är inte batteridrivna och hämtar företrädesvis musiken direkt från Internet via ditt nätverk så de är strikt för hemmabruk.

SRS-ZR5 är den lilla modellen på bilden nedan, som närmast påminner om Sonos Play:1 (vi väntar in de preliminära svenska priserna för att kunna göra den jämförelsen helt rättvist).

sony_srs_zr5

Du kan skaffa två, ha dem som stereohögtalare eller koppla ihop med din tv via den speciella hdmi arc-kontakten, för att göra dem till en del av hemmabion. Som ett stort plus har Sony-högtalarna även bluetooth, om du föredrar att föra över ljud på detta vis. Problemet med många multiroom-högtalare är just att de inte kan spela upp ljud från datorspel, Youtube och andra ljudkällor än just de streamingtjänster som stöds, eller ditt digitala filbibliotek.

På minsta modellen finns också (till skillnad från Sonos Play:1 och Raumfeld One S) en 3,5 mm-anslutning för att koppla in någon ljudkälla via sladd. Till exempel en dator, mobil eller kanske en gammal vinylspelare via din gamla antika steroanläggning eller ett RIAA-steg? De har också – som synes ovan – hål för väggmontering samt usb-kontakt för att ansluta hårddisk eller minnepinne med ditt musikbibliotek.

De har dessutom Spotify Connect- och Google Cast-stöd, vilket gör att man kan styra musiken direkt från Spotify eller olika Google Cast-kompatibla appar i stället för att gå via Sonos, jag menar Sonys egna app och gränssnitt.

* * *

SRS-ZR7 är en betydligt större modell, som påminner om en knubbig ljudlimpa, och ska jämföras med de större Sonos-modellerna. Vi har dock inte testlyssnat den ännu så kan inte svara på huruvida den kan jämföra sig med lysande senaste Sonos Play:5 – läs Digitalts recension här!

sony_srs_zr7

Sony satsar också mycket på Hi-Res Audio, om det sedan är för att få ett extra klistermärke att fästa på prylarna och i produktspecifikationerna, eller om de verkligen låter fantastiskt får vi vänta med att fälla en dom över.

Sony tycks haja att det inte går att slåss mot Sonos utan att täcka upp på de fronter där Sonos själva inte levererar – med bluetooth, Spotify connect och olika sladdanslutningar. Hoppas bara att de fixar en riktigt bra app med brett stöd för olika tjänster, inklusive datorprogram för både Windows och Mac.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-03-02 14:44