Mats Rydström

Mats Rydström

Mats Rydström

Digitalt

Sony Xperia Z3+ – små förbättringar av redan starka prestanda

Mats Rydström  |  Publicerad 2015-05-26 12:08  |  Lästid: 2 minuter

Sony Xperia Z3+ är en vidareutveckling av en av fjolårets bästa telefoner – men förändringarna är inte så spektakulära att telefonen är värdig ett nytt namn. Se det lite som att Apple sätter ett S efter sina modellbeteckningar. (Det är dock i princip samma lur som kommer att gå under namnet Z4 i Japan.)

Z3+ kör systemet Android 5.0 och är lika vattentät som sin föregångare (30 minuter på 1,5 meters djup), är däremot aningen lättare och tunnare. Batteriet har därför blivit lite mindre, men samtidigt ska den nya modellen av Snapdragon-processorn med åtta kärnor vara mer strömsnål. Sony uppger två dagars användning men detta har Digitalt inte ännu hunnit testa.

5,2-tumsskärmen i HD (1920 x 1080 bildpunkter) är densamma som tidigare, men med lite bättre kontrast. Det har släppts en hel del andra mobiler med högre upplösning, framför allt från LG. LG G3 hade redan en skärm som var ett par snäpp vassare, och kommande LG G4 lär ta över tronen. Huruvida superupplösning behövs för alla och envar är en separat sak. Sony tycks satsa mer på allroundegenskaper.

Och den dominerande trenden är ju att sätta självis-kameran i fokus. Den tar numera bilder med 5 megapixlar och har vidvinkellins så att du även kan ta med dina groupies i bilden (fri tolkning av tillverkarens pressinformation). Sony har även vidareutvecklat kamerans mjukvara för att plåtning med automatiska inställningar ska ge bättre resultat.

Den inbyggda lagringen har fördubblats till 32 gigabyte, och kan byggas ut med kort på upp till 128 gigabyte styck. Förbättringar av dataöverföringen och trådlöst ljud via blåtand har också gjorts. Den lilla usb-luckan är borttagen med bibehållen vattensäkerhet.

Sony Xperia Z3+ släpps i slutet av juni i en nautisk blå ton (som de kallar aqua green), liksom i koppar, vitt och svart för 6 990 kronor. Med ett specialerbjudande får de som förbokar också en Sony Action Cam Mini på köpet.

Mitt enda problem med Z3 var dess storlek. Försökte man sig på enhandsanvändning med mycket tumme fick man sträckningar i densamma. Compact-modellen på 4,7 tum kändes vettigare. Nu får vi en fullskalig, lite uppdaterad toppmobil som ska konkurrera med iPhone 6 Plus, HTC One, Samsung Galaxy S6 och LG G4. Är detta nog för att hålla jämnt i fajten?

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-09-23 02:57